Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na české předsednictví v EU se už připravuje Plzeňský kraj, centrem dění bude vlastní dům v Bruselu

Na půlroční předsednictví ČR v Radě EU, které začíná od 1. července 2022 se už připravuje Plzeňský kraj. Centrem dění se stane Plzeňský dům, který má kraj v Bruselu. Jako hlavní témata hodlá region prosazovat udržitelnou energetiku, přeshraniční spolupráci s Německem v dopravě a evropské hlavní město kultury.

Tematické priority celé ČR, které by se měly s krajskými doplňovat, by měly být známy do poloviny listopadu. Od nich se budou odvíjet také třeba pravidla spozoringu akcí v Bruselu. Kraj chce zapojit partnery jako Prazdroj a Škodu Transportation a další, kteří mají zájem. "Předsednictví je velká příležitost, jak se se zpropagovat. Pozornost Evropy a de facto celého světa bude upřena na naší republiku," uvedl stálý zástupce Plzeňského kraje v Bruselu Zbyněk Prokop.

Plzeňský kraj má v Bruselu jako jeden z mála krajů zastoupení už od roku 2012. "Jsme přímo v té kuchyni, kde se ty věci připravují. Pro nás je to tedy velká příležitost vstupovat do těch debat na samém začátku a ventilovat tam to, co bychom chtěli," zdůraznil Prokop. V Plzeňském domě pronajímá kraj prostory Jihomoravskému kraji a Vysočině a kousek od něj má zastoupení Praha. Spolupráci chtějí navázat také kolegové z Karlovarského kraje, kteří by chtěli využít předsednictví a být vidět v Bruselu, řekl Prokop.

"Témata, která jsme si připravili, začínají u zelené agendy, která je alfou omegou prakticky všeho dění," uvedl Prokop. Kraj by ji chtěl svými akcemi spíše brzdit. "My tady vidíme konkrétní dopady možných opatření a chtěli bychom zabránit negativním vlivům ve smyslu blackoutů, výpadků nebo sekundárně vyprovokovaných investic do zabezpečení klíčové infrastruktury. Chceme nabídnout realistický pohled samospráv a upozornit na rizika, protože to je něco, co v debatách v Bruselu poněkud chybí," uvedl.

Druhým tématem kraje bude vybudování železničního koridoru z Prahy přes Plzeň na Mnichov, tedy rozšíření tratě na dvě koleje a její elektrifikace. "To chceme tlačit. Z Bruselu na to máme pozitivní odezvy. Problém, proč téma chceme přinést znovu na evropskou půdu, je spíše na spolkové rovni. Společně s evropským tlakem a partnery z Bavorska chceme vyvinout tlak na spolkovou vládu, která to ještě nevnímá jako jednoznačnou prioritu," zmínil Prokop. Během předsednictví by měl být podle Prokopa dokončený projekt Masarykovy univerzity, který mapuje kapacity a využití přeshraničních železničních propojení. "Prvotní výstupy ukazují na velký potenciál koridoru," uvedl.

Třetím tématem, které kraj považuje za prioritu, je evropské hlavní město kultury. "Během příštího roku proběhne národní kolo soutěže na jeho výběr pro rok 2028. Takže bychom toho chtěli využít a pochlubit se Bruselu se zkušenostmi Plzně jako města kultury v roce 2015. A přizvat k tomu Prahu, která měla titul v roce 2000. V době předsednictví bychom už mohli znát finalisty národní české soutěže a spolu s nimi tam představit jejich záměry a projekty a dát prostor našim umělcům ukázat, v čem jsou světoví," uvedl Prokop.

Kraj také chystá dílčí akce v Plzeňském domě. "Chtěli bychom připomenout výročí Zikmunda a Hanzelky, šlechtický rod Coudenhove-Kalergi z Poběžovic, kteří stáli jako zakladatelé u myšlenek na evropskou integraci, a prezentovat šikovné umělce z regionu," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Plzeňský dům, Brusel, Plzeňský kraj, Zbyněk Prokop, předsednictví EU, Evropská unie, kultura, Česko, Rada Evropské unie, Německo, Praha, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na české předsednictví v EU se už připravuje Plzeňský kraj, centrem dění bude vlastní dům v Bruselu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.