Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Hospodští v Plzni a okolí respektují nařízení o kontrolách, každý host ale nepochodil

Provozovatelé restaurací musí ode dneška kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů. Kdo nechce doma vařit nebo jíst jídlo z krabiček, ten si musí připravit potvrzení o negativním testu či doklad, že již absolvoval očkování. Provozovatelé restaurací v Plzni na tyto podmínky přistoupili a personál se hostů ptá, ještě dřív, než jim dají do ruky jídelní lístek. Například na jižním Plzeňsku ale pár lidí odešlo s nepořízenou.

„Máte potvrzení o negativním testu nebo očkování?“ Tak zněla první otázka, kterou nám položila číšnice v restauraci el Cid Křižíkových sadech v Plzni. Aplikaci čTečka, která by zkontrolovala platnost QR kódu, neměla. Spokojila se tak s tím, že se nám display telefonu zbarvil dozelena. Až pak následoval kýžený dotaz, co dnes budeme obědvat. V restauraci jsme krátce po poledni neseděli sami, nazvat to „návalem“ ale také nemůžeme. Je vidět, že rozpačitá nálada panuje jak u hostů, tak u samotných provozovatelů.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová již na tento týden ohlásila rozsáhlé kontroly. V každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny.

„Lidí přišlo o něco méně, ale žádné drama to nebylo. Všichni hosté byli očkovaní a jen jeden pán přišel s potvrzeným negativním testem. Jsme rádi, že to lidé berou zodpovědně a nedělají nám i sobě problémy,“ řekla nám servírka.

Přesné noty, jak postupovat při kontrolách, hospodští nemají. Je tak jen na nich, jaký zvolí postup. „Musíme se přizpůsobit. Všechno ukážou první dny. Aplikaci čTečka máme a až provoz ukáže, jestli je pro nás jednodušší používat aplikaci nebo koukat na papír. Tento týden se s tím budeme srovnávat, pak to vyhodnotíme,“ říká spolumajitel sítě pěti velkých plzeňských restaurací firmy Hospodská Luboš Kastner, zástupce oboru v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR.

„Neobsloužíme vás.“

Personál by podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví neměl obsloužit nikoho, kdo není očkovaný proti covidu-19, toto onemocnění v posledním půlroce prokazatelně neprodělal, případně nemá platný negativní test na koronavirus. Bezinfekčnost mohou hosté prokázat také tím, že na místě podstoupí samotest.

Důkladnou kontrolu hostů prováděl dnes v době obědů personál restaurace Hotelu Panský dům v Blovicích na jižním Plzeňsku. Každý návštěvník restaurace byl hned po usazení ke stolu vyzván k předložení dokladu o očkování proti covidu, prodělané nemoci nebo platné potvrzení o provedeném testu. A rozhodně ne každý host obstál.

Pokud se ukáže, že host potvrzení zfalšoval, může dostat pokutu až deset tisíc korun. Postih by neminul ani provozovatele podniku, kde se může sankce vyšplhat až na tři miliony korun.

„Upřímně vám řeknu, že jsme se ještě včera báli toho, že dnes budeme mít podnik prázdný, ale naštěstí se to nestalo. Lidé chodí, potvrzení o očkování mají buď v mobilu nebo na papíře. Bohužel k tomu zatím nemáme žádné speciální čtečky, kterými bychom ověřili pravost předložených dokladů. Ale kontroly dodržujeme u všech hostů,“ řekla žena obsluhující v restauraci.

Ke stolu se během naší návštěvy posadila například i dvojice, která následně přiznala, že potřebné potvrzení nemá. Obsluha jim sdělila, že bez dokladu o očkování musí opustit restauraci. Muž s ženou pak bez diskuse odešli. A nepochodil ani další host, který se přišel informovat, zda může ve čtvrtek přijít s nenaočkovaným kamarádem na pivo. Dozvěděl se, že by mohli pouze sedět na venkovní terase bez vytápění, a to se mu nechtělo.

„Před necelým měsícem jsem se vrátil z Itálie, kde byla kontrola provedeného očkování v restauracích už naprosto běžnou záležitostí. Na rozdíl od místních podniků vás kontrolovala obsluha hned za dveřmi. Bez předchozí kontroly se v žádné restauraci host ke stolu nedostal. Personál požadoval covid pas v mobilu. Všichni měli na to čtečky. Zdržení pro tři lidi to představovalo asi 15 sekund. Většinou už všichni hosté přicházeli do restaurace se zapnutým mobilem v ruce, kde svítil covid pas,“ komentoval nově zavedené kontroly v tuzemských podnicích Roman Bureš, který přišel také na oběd.   

„To klíčové teprve přide.“

Když jsme si za asociaci dělali průzkum na jaře, tak víme, že na deset hostů připadají dva, kteří jsou emotivní a berou opatření jako velké příkoří a bude to mít dopad na jeho budoucí návštěvu. Vychází to tak, že je tím pádem 20 procent tržeb je v risku. Šest z deseti hostů ta opatření berou jako jakousi bariéru, ale jsou schopni s tím pracovat,“ popisuje Kastner.

Zároveň dodává, že se pomyslná gastro mapa v Plzni velmi proměnila. U řady restaurací se změnil majitel nebo úplně zanikly. Mnohé podniky se musely více zaměřit na nabídku a přizpůsobit se zvýšené poptávce o jídlo do krabiček. To zásadní, ale podle Kastnera teprve přijde.

„Myslím, že právě teď je to klíčové období. V momentě, kdy stát poskytoval určité kompenzace, tak to vliv na ten trh nemělo až tak drastický, ale jakmile tu poptávku omezíte a stát to nekompenzuje, tak očekávám teď jakousi fázi číslo dvě. Hlavní ale je uklidnit hosty a vyzvat je k tomu, aby se nelekli opatření. Svět nekončí a pivo k Plzni patří. Doufáme, že lidé orosený půllitr nevymění za zaprášenou sklenici z regálu v obchodě,“ dodal.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky restaurace, kontrola, test, vláda, COVID-19, koronavirus, očkování, Plzeň, Plzeňský kraj, Pavla Svrčinová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospodští v Plzni a okolí respektují nařízení o kontrolách, každý host ale nepochodil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.