Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obětí čtvrteční vichřice se stal ikonický šumavský strom. Jezdili za ním fotografové z celé republiky

Ikonický šumavský strom zachycený na stovkách, až tisících fotografií se stal obětí vichřice, která se přehnala ve čtvrtek přes Česko. V posledních letech již uschlý solitérní strom, stojící na poli nedaleko od silnice na Velkém Boru u Prášil, nevydržel silný nápor větru. Jeho kmen se zlomil a zřítil do trávy. Fotografové a milovníci Šumavy okamžitě začali okamžitě plnit sociální sítě fotografiemi populárního stromu. Letitý jilm rostl na místě, kde stával dům čp. 59, jehož posledními obyvateli byli manželé Baierl. 

Všichni fotografové se shodují na tom, že Šumava přišla o známou dominantu, která jim bude chybět. Někteří z nich fotografovali strom ještě minulý víkend. „Pamatuji si možná desítky jízd směrem nahoru na Šumavu, které jsme vedli sice delší trasou, ale cíleně právě kvůli průjezdu okolo tohoto stromu, abychom viděli scenérie, které se odehrávají za ním a taky abych vždy vyskočil z auta a běžel to vyfotit,“ vzpomíná fotograf Martin Kalný, který společně se svojí manželkou Annou stojí za populárním projektem Fotíme Šumavu.  

„Poprvé mi to místo ukázal můj táta, který pracuje pro Pekařství Rendl a jeho každodenní rutina začíná ve 3 ráno. Podařilo se nám jednoho léta v rámci rozvozu čerstvého pečiva toto místo navštívit při východu slunce. Sice jsem asi částečně stále spal, ale nikdy ten okamžik nezapomenu a možná zde začala moje láska k Šumavě. Proto mi tento pohled bude chybět a včerejší zpráva mě samozřejmě mrzela,“ uvedl fotograf.

Vzpomínky a reakce fotografů: „Veliká škoda, nádherný místo, jezdili jsme pravidelně…" „A sakra, ještě v sobotu jsem na něj koukal." „Tak to mne mrzí byl to můj velký oblíbenec v každou roční dobu." „Škoda ho, fotit jsem ho byl celkem často." „No to ne!. Byl to nádherný samotář."

Podle slov Martina Kalného ale nic netrvá věčně. Je tedy čas zasadit nový strom a umožnit našim nástupcům zažít podobné pohledy a nafotit si řadu skvělých snímků. „Strom byl upřímně už fakt hodně starý. Možná to celou řadu lidí nyní donutilo přečíst si historii celého místa a vlastně i právě posledního stromu,“ dodal Martin Kalný. 

Takto zachytil strom fotograf Pavel Kavale

Fotogenický strom už od roku 2016 mrtvý, suchý a vzdoroval přírodním vlivům. Například fotograf Pavel Kavale přispěl fotografií ze srpna 2010, na které zachytil nádherné svítání a tehdy byl strom ještě zelený a v plné síle. Další fotografové představili své snímky, na kterých mají strom v noci s noční oblohou. Velmi fotogenický byl v zimě se sněhem nebo v mlžném oparu a s podzimními barvami na pozadí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Kalný, Miroslav Sedlák, František Zvoneček, Pavel Kavale, Daniel Král, Bohumil Vopat,

Štítky Šumava, ikonický strom, vichřice, fotografie, Fotíme Šumavu, strom, fotograf, Česko, Prášily, Velký Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obětí čtvrteční vichřice se stal ikonický šumavský strom. Jezdili za ním fotografové z celé republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.