Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Místo nadšení z miminka pláč a smutek. Maminkám s psychickými problémy může pomoci Úsměv mámy

Příchod miminka je pro ženu tou nejkrásnější událostí. Alespoň je to tak všeobecně vnímáno. Jenže rané mateřství zároveň jedním z nejnáročnějších období, kdy se v ženě bouří hormony, čeká ji mnoho nových neznámých situací a není výjimkou, že kromě radostných chvilek se dostaví i pocity úzkosti, smutku nebo dokonce deprese. O tom, že nemusí být vše vždy zalité sluncem, se ale moc nemluví. A právě pro maminky, které se během těhotenství nebo po porodu potýkají s psychickými problémy je tu organizace Úsměv mámy.

S psychickými obtížemi se po porodu potýká přibližně pětina žen. V některých případech může pomoci i jediný telefonát se zástupci Úsměvu mámy nebo setkání s jinou maminkou, která si prošla podobnou situací. Jindy je nutná odborná péče.

„Měla jsem v žaludku hrozný pocit. Připadala jsem si neschopná.“„Všichni byli z malého nadšení, ale já ne.“ „Byla jsem vyčerpaná, bezmocná a měla jsem strach…“ Přesně takové jsou příběhy maminek, kterým Úsměv mámy pomohl překonat náročné chvíle spojené s těhotenstvím a mateřstvím. S Drbnou se o Úsměvu mámy rozpovídala koordinátorka Michaela Havlíková.

Organizace Úsměv mámy působí na mnoha místech po celé České republice. Najdete ji v Plzni, Liberci, Praze, Českých Budějovicích, Táboře, Hradci Králové, Olomouci, Brně, Zlíně a Ostravě.

V naší společnosti je mateřství vnímáno jako něco ryze pozitivního. Proč se novopečené nebo nastávající maminky potýkají s psychickými problémy?
Mateřství je krásné, ale i náročné. Jde o poměrně tabuizované téma. Žena se musí vypořádat se zcela novou situací a novými výzvami v době, kdy prožívá největší hormonální změny v životě. Zejména maminky potýkající se se silným premenstruačním syndromem vnímají, jak během těhotenství hladina hormonů roste a pak náhled spadne na nulu. Nastává přechodný propad, který se může projevit i na psychické rovině.

Až osmdesát procent maminek zažívá přechodnou psychickou nepohodu, třeba celý den probrečí. Mohou se objevit vtíravé úzkostné myšlenky, strach o miminko, nervozita i třes. Významně k tomu přispívá nedostatek spánku. Ve velkém ohrožení jsou ženy, které na péči o miminko zůstanou úplně samy.

Asi nejznámější poruchou je poporodní psychóza. Ta už je poměrně závažná, že?
Ano, to už je samozřejmě vážná diagnóza, která se objevuje u jedné, dvou maminek z tisíce. Často jde o maminky s již známou psychiatrickou diagnózou jako je schizofrenie nebo bipolární porucha. Nejedná se o vystupňovanou depresi nebo úzkosti, ale skutečně o ztrátu kontaktu s realitou. Přestože je onemocnění velice vzácné, maminky, které začnou pociťovat úzkosti nebo mají negativní myšlenky, mají strach právě z psychózy a bojí se požádat o pomoc, třeba ze strachu z hospitalizace a odloučení od miminka. To je ale opravdu extrémní situace. 

Naprostá většina žen zvládne pocity deprese nebo úzkosti zvládne doma, pokud se jim dostane dobré podpory. Dokonce i v případě, že maminka potřebuje antidepresiva, je možné vybrat taková, se kterými může své miminko bezpečně kojit.

Psychické potíže jsou časté, ale moc se o nich nemluví

Čeho se nejčastěji týkají úzkosti a vtíravé myšlenky?
Může jít o nejrůznější obavy.  Nechybí něco miminku? Nekojím málo? Nemůžu miminku nějak ublížit? Skrz síť našich konzultantek se snažíme maminky předevšímu klidnit. Maminka, která se bojí, že miminku nechtíc ublíží, mu v naprosté většině případů neublíží. Takové myšlenky má hodně žen, i když se o tom nemluví. Na druhou stranu musíme být obezřetní a v případě pochybností maminku odkázat na kvalitní odbornou péči.

Na webu Úsměvu mámy najdou maminky spoustu příběhů jiných maminek, které zažily složité chvíle. To jim může pomoci si uvědomit, že nejsou jediné v takové situaci se neobjevily jediné, a že existuje cesta ven.

Jak často se vůbec psychické problémy u maminek vyskytují?
Jde o zhruba jednu z pěti maminek. Psychické potíže po porodu jsou poměrně časté ale málo se o nich mluví. V Česku na toto téma upozorňujeme vlastně jen my a Národní ústav duševního zdraví. Třeba v Anglii se psychickému zdraví daleko více věnují porodnice, porodní asistentky a další instituce.

Někdy může i jediné popovídání pomoci

Dá se nějak vymezit, jaké pocity jsou ještě normální, a kdy už by se na vás měly maminky obrátit?
Nastávající maminky připravujeme na to, že pár dní po porodu, zhruba do deseti dnů, se může objevit baby blues. Jedná se o přechodné období smutku, špatné nálady nebo nervozity, které trvá pár hodin, maximálně několik dnů. Je to přirozený důsledek hormonálních změn a týká se přibližně osmdesáti procent maminek.

Maminky to poznají tak, že se špatné chvilky prolínají i s těmi dobrými. Pokud se ale nálady nestřídají a negativní pocity se třeba dva týdny jen a jen zhoršují, je lepší kontaktovat odborníka. Čím dřív se začne situace řešit, tím mělčí a kratší ta epizoda může být. Maminky se nám ale samozřejmě mohou ozvat kdykoli.

Pokud se maminka rozhodne obrátit na Úsměv mámy, co může očekávat?
S každou maminkou se snažíme setkat nebo alespoň minimálně komunikovat po telefonu. První, co je důležité, je ujistit ji, že v tom není sama, a že není ani první maminkou, která má takové starosti. Někdy i popovídání s někým, kdo ty situace zná, dokáže hodně pomoci.naše konzultantky totiž nejsou odbornice z řad psychologů, ale zejména maminky, které si prošly něčím podobným a dokážou se do takových situací vcítit.

Existuje vůbec nějaký způsob prevence, jak psychickým obtížím v těhotenství a po porodu předcházet?
Za mě by maminky měly dbát na spánkový režim. Nebát se poprosit třeba rodinu nebo kamarádky o pomoc a s partnerem si rozdělit péči o miminko a domácnost. Aby hned po návratu z porodnice nemusela maminka skočit do klasického kolotoče vaření, nákupů a péče o domácnost, ale mohla prožít skutečně posilující šestinedělí.

Ráda bych na závěr doplnila, že neexistuje ideální mateřství. Každá maminka to má nastavené jinak a je to tak v pořádku. Některé zůstanou s dítětem pět let doma, jiným vyhovuje jít brzy do zaměstnání. Je to opravdu různé a je to tak dobře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úsměv mámy, Pixabay

Štítky Úsměv mámy, mateřství, těhotenství, máma, porod, úzkost, matka, Česko, Národní ústav duševního zdraví, Anglie, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo nadšení z miminka pláč a smutek. Maminkám s psychickými problémy může pomoci Úsměv mámy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.