Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřel válečný veterán a osvoboditel Plzně Earl Ingram, bylo mu 99 let

Earl Ingram patřil mezi nejznámější a nejrespektovanější veterány, kteří se podíleli na osvobození Plzně. Slavností svobody se poprvé účastnil v roce 1995. Na květnové dny roku 1945 a na Plzeňany vždy rád vzpomínal, popisoval je jako nejvděčnější a nejšťastnější lidi, jaké kdy viděl. O jeho úmrtí informovala plzeňská radnice, jež uctí jeho památku vyvěšením americké a české vlajky, které doplní černý prapor.

Když jsem přijel do Plzně v květnu 1945, setkal jsem se s těmi nejvděčnějšími a nejšťastnějšími lidmi, jaké jsem kdy viděl. Vzali nás do svých domovů a chovali se k nám jako ke znovuobjeveným členům rodiny. Z času stráveného v Plzni během května 1945 mám mnoho příjemných vzpomínek, ale ten srdečný způsob přijetí, jímž jsem byl přivítán spolu s ostatními americkými vojáky, pro mne osobně rezonuje jako nezapomenutelná a zásadní vzpomínka,“ takto vzpomínal Earl Ingram na první dny strávené v Plzni.

Poprvé se do Česka vrátil v roce 1994, kdy se dozvěděl o plánovaných plzeňských slavnostech a druhý rok už se jich účastnil jako jeden z hlavních hostů.

„Cítil jsem se nepopsatelně šťastný. Všechny vzpomínkové akce byly srdečné. Celkově jsem si užíval pestré spektrum přehlídek za účasti několika různých organizací, kde účastníci byli velmi šťastní a plní entuziasmu. Stejně tak rozhovory se staršími Čechy, setkání s mladší generací, které její rodiče a prarodiče vyprávěli příběhy z květnových dnů roku 1945, i s lidmi, kteří byli tenkrát ještě děti, ale události si dobře vybavují. A také možnost setkat se s dalšími veterány,“ ohlížel se za svou první účastí.

Plzeň uctí památku válečného veterána vyvěšením americké a české vlajky, které doplní i černý prapor. V mázhauzu radnice na náměstí Republiky bude od středy 29. září umístěna kondolenční kniha. Primátor města Plzně Martin Baxa položí v ten den květiny k Památníku Díky, Ameriko!

„Cítím obrovskou lítost a velký zármutek. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým jménem svým i jménem Plzeňanů. Slavnosti svobody už nikdy nebudou jako dřív, Earl Ingram býval jedním z našich nejvzácnějších hostů, byl tváří i duší našich oslav osvobození,“ reagoval na zprávu o úmrtí primátor Martin Baxa.   

Earl Ingram, jenž se narodil 2. září 1922, byl velitelem 2. čety roty L 38. pěšího pluku druhé pěší divize Armády Spojených států amerických. Odvedený byl roku 1940. V srpnu 1944 přistál ve Skotsku, odkud se přesunul vlakem do Southamptonu v Anglii. Následovala noční plavba na malé lodi přes kanál La Manche a vylodění na pláži Omaha, odkud postupoval Evropou až do Plzně. Během války dosáhl hodnosti nadporučík. Několik měsíců po 2. světové válce zahájil kariéru jako profesionální voják. V aktivní službě byl více než 34 let. Zbytek života strávil v Severní Karolíně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky pamětník, Slavnosti svobody, historie, válka, Earl Ingram, Plzeň, válečný veterán, slavnost, Martin Baxa, Česko, USA, druhá světová válka, Evropa, radnice, Anglie, Skotsko, Severní Karolína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel válečný veterán a osvoboditel Plzně Earl Ingram, bylo mu 99 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.