Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šumavské hrady Kašperk, Velhatice a Rabí se o víkendu zaměří na středověkou módu

Na středověkou módu, odívání či zpracování textilu se o víkendu a o státním svátku 28. září zaměří program tří šumavských gotických hradů Kašperk, Rabí a Velhartice na Klatovsku. Na návštěvníky čekají výstavy, speciální prohlídky, hudební vystoupení či regionální nebo hradní pochutiny, jako je například pivo Šplhavec na Kašperku či hradní víno na Velharticích.

Na Kašperku je program připravený na každý den od 25. do 28. září. Návštěvníky čeká na volně přístupném nádvoří venkovní výstava zabývající se vybranými kapitolami z odívání a módy v období 14. a 15. století. V neděli speciální prohlídky provedou hradem v době středověku. „Provází Lucie a Ondřej Bendovi se skupinou Lucrezia, kteří se tématu věnují dlouhodobě a profesionálně. Procházka hradem představí získávání a zpracování látek, oděvní zvyklosti středověkého dvora, proměňující se dobové trendy v období 14. a 15. století, včetně nejrůznějších prvků a doplňků středověkého odívání," popsal za pořadatele Zdeněk Svoboda. Pondělí se na Kašperku ponese v duchu vojenského odívání. Na nádvoří skupina historického a scénického šermu předvede kromě ukázek šermu také dobovou výzbroj a výstroj středověkých vojáků. Na státní svátek Kašperk nabídne dětem i dospělým historické aktivity, jako je střelba z kuše nebo luku, ražba mincí, výroba pečetí, tvorba listin ve scriptoriu, hod podkovou nebo souboj na způsob rytířského turnaje.

Rabí bude otevřeno 25., 26. a 28. září a po všechny tři dny bude volně průchozí celý areál. Lidé si budou moci prohlédnout modely hradu, vyjít do prvního patra Nového paláce, které slouží jako vyhlídkové místo, navštívit nejstarší část hradu včetně obytné věže donjonu nebo prozkoumat členitá sklepení. Speciální prohlídky představí různé textilní a kožedělné výrobky, úlohu textilu a oděvů v každodenním životě středověké šlechty a poodhalí tajemství středověké barevnosti.

Na Velharticích budou na figurínách vystavené věrné modely středověké módy v životní velikosti, děti si budou moci osahat dobové látky a seznámit se se surovinami, ze kterých se ve středověku vyráběly. „Gotickou módu představenou v hradní prohlídce si budou moci návštěvníci porovnat s módou pozdně renesanční a raně barokní v rámci výstavy o třicetileté válce v hradním pivovaru," řekl Svoboda. Hrad bude mít otevřeno i 27. a 28. září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hrad Velhartice

Štítky Kašperk, Velhatice, Rabí, tip, víkend, akce, památky, móda, hrad, Velhartice, výstava, okres Klatovy, Zdeněk Svoboda, Lucie, třicetiletá válka, textilie, Lucrezia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavské hrady Kašperk, Velhatice a Rabí se o víkendu zaměří na středověkou módu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.