Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odbory TS Plzeň končí stávkovou pohotovost, se Žďasem se dohodly

Odboráři firmy TS Plzeň ukončili stávkovou pohotovost, již vyhlásili 27. května. S vedením mateřské společnosti Žďas dnes uzavřeli odboráři dodatek ke kolektivní smouvě, který řeší odchody zaměstnanců, jichž se dotkne plánovaná fúze Žďasu a TS Plzeň. Vyplývá to z tiskové zprávy firmy Žďas. Ukončení stávkové pohotovosti dnes potvrdil předseda odborové organizace TS Ervín Eger, podrobněji výsledek komentovat nechtěl.

Plzeňský výrobce lisů, TS Plzeň a.s. (dříve Škoda Těžké strojírenství), podle údajů, které odbory poskytly minulý týden, propustila za tři měsíce asi 60 lidí, zůstalo jich 159. Firma je ve ztrátě a nemá dost zakázek. Jde o závod společnosti Žďas, kterou vlastní CITIC Europe Holdings.

Vedení Žďasu a představitelé jejího akcionáře se podle zprávy dnes dohodli s vedením odborové organizace plzeňské TS na dalším postupu. Uzavřený dodatek ke kolektivní smlouvě vyřeší odchody zaměstnanců, kterých se dotkne plánovaná fúze Žďasu a TS Plzeň, nadstandardním způsobem, stojí ve zprávě bez dalších podrobností. Část zaměstnanců TS Plzeň přejde pod Žďas a budou dál působit v Plzni. Na plzeňském pracovišti bude zachován kompletní archiv TS Plzeň. Kolik lidí zůstane, firma Žďas neuvedla.

Eger ve zprávě uvedl, že jednání bylo tvrdé, ale korektní. "Podařilo se dosáhnout dohody, která není v podobných situacích obvyklá," uvedl. Podle generálního ředitele Žďasu Pavla Cesneka se podařilo najít řešení situace v TS Plzeň, které přivítaly a odsouhlasily obě strany.

Problémy TS Plzeň podle dnešní tiskové zprávy zavinila hlavně manažerská rozhodnutí předchozího vedení firmy a problémy a pád do insolvence společnosti Vítkovice Machinery. "Ty stály TS Plzeň 934 milionů korun na tržbách oproti plánu a čistá ztráta pro TS Plzeň je nyní 72 milionů korun," stojí ve zprávě.

Strojírenská a metalurgická společnost Žďas, a.s., sídlí ve Žďáru nad Sázavou a zaměstnává skoro 2000 lidí.

Autoři | Foto TS Plzeň

Štítky ČR, stroje, odbory, ŽĎAS, TS Plzeň, Plzeň, TS Plzeň a.s., CITIC Europe Holdings a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory TS Plzeň končí stávkovou pohotovost, se Žďasem se dohodly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.