Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Střední školy Plzeňského kraji vydaly 350 milionů korun, zájem je stejný

Střední školy Plzeňského kraje neukončí od nového školního roku žádné obory ani neotevřou nové. Oborová nabídka zůstává stejná jako v předchozím školním roce. Zájem je přibližně stejný jako v předchozím roce 2018/2019, řekla mluvčí kraje Eva Mertlová. Školy dokončují nebo v nejbližší době ukončí 37 rekonstrukcí a projektů v celkové hodnotě 346 milionů korun.

Na 30 akcí za 282 milionů Kč vydá většinu peněz evropský program IROP. Loni kraj investoval před školním rokem do svých středních škol 147 milionů Kč. Šlo o 18 projektů podpořených z IROP. Do konce roku dokončil dalších devět akcí za 87 milionů.

Celková nabídka míst na středních školách pro žáky 9. tříd je letos 6475, z toho na obory s maturitní zkouškou 3070, na obory s výučním listem 2560, 420 míst na čtyřletá gymnázia a zhruba stejně na jiné obory.

Děti letos odevzdaly 9020 přihlášek, z toho 4946 na obory s maturitní zkouškou, 2867 na obory s výučním listem 2560, 843 na čtyřletá gymnázia a 364 na jiné obory. Počet odevzdaných zápisových lístků, které potvrzují úmysl uchazeče vzdělávat se na dané střední škole, činil 4282, z toho 2278 na obory s maturitní zkouškou, 1412 na obory s výučním listem, na gymnázia 401 a 191 na jiné obory.

Největší investicí za 50 milionů korun byla výstavba nové haly odborného výcviku na Středním odborném učilišti (SOU) v Plzni, 30 milionů korun pak stály úpravy prostor chemie, přístavba výtahu a sociálního zařízení na Gymnáziu Luďka Pika v Plzni. Na 27 milionů Kč vyšla výstavba výcvikové stáje pro skot s ukázkovou výrobnou mléčných produktů na Střední odborné škole a SOU v Horšovském Týně na Domažlicku. Na téměř 22 milionů Kč stály stavební úpravy a úspory energie na budovách školy a dílen v SOU a Střední odborné škole Sušice, která za dalších asi 16 milionů Kč rekonstruovala jídelnu a odstranila havárie stropu.

Klatovské gymnázium opravilo za téměř 17 milionů korun prostory pro výuku technických a přírodovědných předmětů a cizích jazyků a vybudovalo bezbariérový přístup, rekonstrukce dílen, učeben a laboratoří odborného výcviku na SOU elektrotechnickém v Plzni vyšla na 16 milionů Kč. Střední škola Rokycany pořídila za 12 milionů korun vybavení pro strojní dílnu a dalších deset milionů stála rekonstrukce a vybavení části budovy na centrum celoživotního a zájmového vzdělávání. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická v Plzni opravila za skoro 12 milionů korun odborné učebny a vybavila je.

Gymnázium a Střední odborná škola v Plasích modernizovala digitální učebny a zajistila bezbariérovost za 12 milionů Kč, bezmála 11 milionů stála modernizace strojních pracovišť pro výuku kovoobrábění na Střední průmyslové škole strojnické v Plzni.

Plzeňský kraj zřizuje 78 školských zařízení. Střední školy, učiliště a konzervatoř v regionu mají dohromady přes 20.000 studentů.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, EU, školy, správa, střední, Plzeňský, střední škola, Plzeňský kraj, rekonstrukce, Plzeň, střední odborné učiliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední školy Plzeňského kraji vydaly 350 milionů korun, zájem je stejný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.