Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Plzeňském kraji budou od září k 30.výročí "sametu" desítky akcí

Desítkami výstav, koncertů, filmů, besed a přednášek si obyvatelé Plzeňského kraje připomenou výročí sametové revoluce v roce 1989. Některé běží celý rok. Vzniknou také krátké dokumentární filmy, jimiž chtějí autoři připomenout největší komunistické zločiny. Dne 17. listopadu bude na náměstí Republiky v Plzni celodenní vzpomínkový happening.

"Plzeň si připomene 30. výročí od událostí celodenním programem Cesta svobody, která propojí více než desítku míst v centru města, jež různým způsobem evokují tehdejší události," uvedla mluvčí města Marie Fialová. Program nabídne besedy a rozhovory s pamětníky, umělecké instalace, vzpomínková setkání a hudbu. Biskupství odhalí pamětní desku kardinálu Josefu Beranovi na katedrále. "Součástí programu bude rodinná soutěž, která nejmladší generaci přiblíží události před 30 lety," uvedla mluvčí. Archiv města připravuje výstavu Sametová revoluce a listopad 1989 v Plzni, jež bude k vidění v mázhauzu radnice.

V krajské studijní a vědecké knihovně začne 4. září výstava Hledat krásná slova je lepší, než zabíjet a vraždit, která představí produkci samizdatových a exilových publikací. Mapuje cenzuru po roce 1948 a 1968. Samizdatovou produkci představí ukázky z rozsáhlé sbírky Miroslava Svobody. Lidé uvidí samizdaty, které vycházely do roku 1989 na Plzeňsku, ukázky z produkce hlavních exilových nakladatelství v Torontu, Kolíně nad Rýnem, Mnichově, Curychu a Londýně.

Od 19. do 21. září bude v Plzni při veletrhu cestovního ruchu ITEP 2019 výstava, kam jezdili za komunismu Čechoslováci na dovolenou, tedy na Balaton, do Varny, Burgasu, Zlaté písky, k Baltu a do tehdejší Jugoslávie.

Od 17. října bude v hlavní budově Západočeského muzea v Plzni výstava Na podzim padá listí a komunisti. Pomocí dobových artefaktů a dokumentů ukáže hlavně mladým lidem, jak vypadal reálný život v Československu do roku 1989.

Koncert na plzeňském náměstí 25. října bude symbolickou oslavou svobody. "Jména účinkujících si zatím necháme pro sebe, abychom nezkazili překvapení," uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová.

Od 28. října do 30. listopadu bude na panelech na plzeňském náměstí výstava Nezapomínáme - příběhy perzekvovaných obyčejných lidí.

Na celý listopad připravila Plzeňská filharmonie, Ústav pro studium totalitních režimů a Fakulta designu a umění ZČU hudebně uměleckou produkci od folkových písní přes undeground po vážnou hudbu.

Dne 4. listopadu budou "Vaňkovky", scénické čtení z knihy V hlavní roli Ferdinand Vaněk, v podání herců plzeňského divadla, 16. listopadu začne v Novém divadle v Plzni výstava fotografií Listopad 1989 očima divadelníků.

Během roku vznikne několik šesti- až osmiminutových dokumentárních filmů o největších komunistických zločinech na západě Čech. Je připraveno 25 námětů, například převaděči ve Všerubech, Akce Kámen, odpor Škodováků proti měnové reformě, třetí odboj na Domažlicku a příběhy chartistů.

Devátý listopadový den bude na hraničním přechodu Železná Ruda/Bayerisch Eisenstein ukázka cestování vlakem konce 80. let 20. století na západě Čech. Bude vypraven zvláštní vlak z dobových vagonů z Plzně do Bavorské Železné Rudy s původními jízdenkami a průvodčím. V Bavorské Železné Rudě bude program a připomínka pádu železné opony.

23. listopadu bude v bývalé rotě pohraničníků v Železné u Bělé ukázka střežení hranice s Německem, signální stěna, ukázky života pohraničníků i míst zaniklých obcí. Přesně o měsíc později se uskuteční v Nových Domcích u Rozvadova, přesně po 30 letech, symbolické přestřižení "železné opony" ministry zahraničí Československa a Německa.

V Muzeu Chodska v Domažlicích jsou celý rok přednášky o životě v pohraničním ČSSR a o ostraze hranic. Výstava v Mariánské Týnici od 1. října do 10. listopadu přiblíží, jak se od roku 1989 tento areál, který vlastní Plzeňský kraj, proměnil.

Autoři | Foto R. Kodera

Štítky ČR, historie, správa, 1989, Plzeňský, Plzeňský kraj, výstava, Plzeň, Sametová revoluce, Náměstí republiky, dokumentární film, přednáška, Československo, Josef Beran, koncert, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji budou od září k 30.výročí "sametu" desítky akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.