Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obchodníci v Plzni tlačí na město, aby splnilo termín oprav ulice

Obchodníci ze Slovanské třídy, kterou město začalo od ledna opravovat, dnes vyzvali plzeňskou radnici, aby dodržela termíny rekonstrukce, podle nich se totiž protahuje. Chtějí, aby je radnice informovala o tak rozsáhlých uzavírkách předem, ne až po tlaku obchodů a majitelů domů. Dosavadní postup radnice označili za likvidační a sepsali petici s výzvou, kterou dnes podepsali zástupci 11 obchodů a další se mají připojit. Novinářům to řekla Iveta Churavá, majitelka farmářského obchodu U Lidušky. Město tvrdí, že konečný termín dokončení opravy celé Slovanské i přes dílčí prodlevy stihne.

"Skluz celkové stavby nebude. Podle harmonogramu se má zprovoznit do února 2020, ale my chceme mít drtivou většinu prací do konce letošního roku," řekl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09). Podle něj byl skluz šest týdnů až dva měsíce jen u vodovodních přípojek, které už jsou hotové a teď se musí jen zakrýt.

Desítkám obchodníkům v úseku od Sladkovského po Liliovou ulici nejvíce vadí to, že je nikdo včas o stavbě neinformoval. "Najednou přijely bagry a začalo se tady něco dít. Ani nám neřekli, kdy nepůjde voda," řekl Lukáš Hejlíček z květinářství. "Stejné to bylo na Roudné (oprava Rooseveltova mostu) i na Doubravce (mostu přes Úslavu), prostě s námi nekomunikují," uvedla Churavá. Koncem února napsala dopis primátorovi, který navrhl, že o tom město bude s podnikateli jednat na byznysových snídaních. První se ale podle ní konala až 17. května. "Slíbili pomoc a hlavně, že nás budou informovat. Nic se nedělo. Poté, co jsme před deseti dny svolali dnešní tiskovku, tak mi hned z radnice volali, abych přišla," uvedla. Další snídaně byla podle Churavé 5. srpna. "A po ní nám přišla zpráva, že udělají všechno pro to, aby to (první část Slovanské) 16. září otevřeli," dodala. Podmínkou je to, že se zcela zavře zhruba na dva měsíce další část od Částkovy po náměstí Milady Horákové, což by práce urychlilo. "Jednáme s odborem dopravy a policií, jestli nám to povolí," řekl Vozobule.

"Chápeme, že se to musí udělat, ale potřebujeme, aby dodrželi termíny," uvedla Churavá. Podle náměstka primátora bylo zpoždění stavby přípojek způsobeno problémem subdodavatelské firmy, která nestíhala práci a neměla lidi.

"Řekli jsme městu, že se s nimi budeme soudit, právníci by do toho šli," uvedla Churavá. Papírnictví už podle ní zavřelo, protože to majitelka ekonomicky nezvládala, pekárna má problémy s placením odvodů. "Přicházíme o stovky tisíc, lidé se k nám nedostanou," řekla Churavá.

Plzeň dosud při opravách ulic nekompenzovala obchodům ušlé tržby. Podle Vozobule není důvodem, že se k obchodům nedostanou auta. "Myslím, že je to (pokles tržeb) kvůli tomu, že tam nejezdí veřejná doprava. Do konce listopadu bychom chtěli vrátit tramvaj na původní trasu," řekl.

Rekonstrukce Slovanské, hlavního tahu z jihu Plzeňska, přijde na 162 milionů Kč. Město zaplatí polovinu za tramvajovou trať, Vodárna Plzeň zaplatí kanály a vodovody a ŘSD opravu vozovky.

Autoři | Foto město Plzeň

Štítky ČR, správa, stavby, hospodářství, firmy, Plzeň, obchod, oprava, radnice, Michal Vozobule, TOP 09, Milada Horáková, Ředitelství silnic a dálnic, VODÁRNA PLZEŇ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodníci v Plzni tlačí na město, aby splnilo termín oprav ulice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.