Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nadšenci zachraňují barokní měšťanský dům, hrozilo mu zřícení

Spolek dvou desítek nadšenců Bart opravuje už šestým rokem památkově chráněný dům na náměstí v Úterý na Plzeňsku. V takzvané Turbovně - Domu Na Růžku bude komunitní prostor pro setkávání a kavárna. Barokní měšťanský dům na historickém náměstí, který byl staticky narušený a hrozilo mu zřícení sklepů, spolek odkoupil, jeho členové dávají do opravy vlastní peníze, shánějí dotace a pořádají sbírky, kulturní akce a brigády. Turisticky atraktivní Úterý se 460 obyvateli leží na návrších údolí Úterského potoka.

Opravený dům oživí centrum. Do jeho záchrany, kterou zajišťuje Úterský spolek Bart, už šlo zhruba pět milionů korun. Díky podpoře dárců v roce 2018 vybral peníze na první etapu opravy dvoupatrových sklepů tesaných ve skále. Před loňskými Vánoci skončila kampaň na portálu Hithit, z níž se dofinancovalo statické zajištění. Společenská místnost bude podle člena spolku Jana Floriana z Místní akční skupiny Český Západ dokončená a zpřístupněná tento měsíc, komunitní dům příští rok. „Za rok dva budou ty hlavní práce hotové," dodal. Celkové náklady přesáhnou deset milionů Kč.

Na dokončovanou společenskou místnost, kde se mimo jiné restaurují historické omítky, sehnal spolek miliony korun z Programu rozvoje venkova. Poté bude pokračovat křídlem do náměstí, které už je staticky zajištěné. Vznikne tam komunitní centrum, tedy víceúčelový prostor, kde si lidé budou moci dát kávu. „Na to už máme z IROP (evropského programu) tři miliony. Hotové by mělo být příští rok," uvedl Florian. Postupně se opravují i sklepy. „Díky dotaci kraje se ještě letos provede zpřístupnění z náměstí, kde budou dveře a vstup do historických sklepů, malá prodejna suvenýrů a improvizované infocentrum," přibližuje. Fasáda bude další etapou, až budou peníze.

Přes 20 let fungující spolek, jemuž už se před deseti lety podařilo opravit barokní varhany v kostele za 3,5 milionu korun, koupil v roce 2015 dům v exekuční dražbě za 390 tisíc korun. Vzal si na to soukromou půjčku, kterou splácí z výtěžků z pořádání akcí, ze sbírek i například nabídkou kávy za dobrovolné příspěvky. „Řada z nás si vzala soukromé půjčky na financování záchrany," upozorňuje Florian.

Turbovna je podle Floriana nejznámějším místem v Úterý, které je velmi navštěvované turisty. „Natáčela se tu Zdivočelá země, Habermannův mlýn i další filmy a lidé se hodně chodí na ta místa dívat. Je tu sice hospoda, ale žádná kavárna, ani žádná klubovna pro setkávání sousedů, spolky a oslavy," konstatuje. Objekt, o němž je první zmínka v roce 1617, byl 160 let mydlárnou, poté tam měla do druhé světové války rodina Turbů řeznictví a nejstarší hostinec. Od konce války je neobydlen. Památku dlouho nikdo nechtěl, městečko si na opravu netrouflo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úterský spolek Bart

Štítky Úterý, památka, rekonstrukce, obnova, historie, dům, sklep, peníze, Jan Florian, Plzeňský kraj, Úterský potok, druhá světová válka, Český západ, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Niels Holgerson

Skvělá aktivita ... super ... trochu trapný je, že "vedení obce si netrouflo" doufám, že jim alespoň nehází zbytečně klacky pod nohy :)

Čtvrtek, 19. srpna 2021, 13:25Odpovědět

Nadšenci zachraňují barokní měšťanský dům, hrozilo mu zřícení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.