Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vietnamce mají Češi spojené s večerkami, výstava se snaží ukázat jejich tradice a oslavy

Vietnamská komunita je velmi soběstačná, soudržná a uzavřená. V Plzni úřady evidují 22 600 cizinců, 2 500 z nich jsou Vietnamci. Většina Čechů je má spojené hlavně s večerkami a dalšími obchody. Výstava v mázhauzu plzeňské radnice se snaží ukázat jejich život. Jak oslavují, jaké dodržují tradice i to, jestli jim schází Vietnam.

Putovní výstava Vietnams stories se snaží ukázat běžný život Vietnamců žijících v Česku. Jejich rodinný život zachytil fotograf Jindřich Štreit. Na plzeňské výstavě spolupracoval magistrát a vietnamské velvyslanectví. Fotografie budou v mázhauzu radnice k vidění až do 27. srpna.  

„Díky mému žákovi jsem se mohl dostat přímo do soukromí vietnamské komunity a zachytit ji tak, jak ji většinou neznáme. Fotografie často zachycují zvyky společné pro oba národy – narození dětí, oslavy, svatby, pohřby. Vietnamci jsou národem, který drží velmi těsně pospolu. Například vietnamská svatba je značně monumentální, čítající až tisíc lidí. I přes to, že zde již žije třetí generace Vietnamců, tradice si přinesli a uchovávají i nadále jako v rodné zemi,“ uvedl Štreit.

Náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková (ANO) připomněla i první vlnu pandemie, kdy právě vietnamská komunita neváhala pomoci a městu darovala 300 tisíc korun a 1700 látkových roušek. V prodejnách často roušky zdarma rozdávali lidem, kteří přišli nakoupit.

„Našim vietnamským spoluobčanům záleží na společnosti, ve které žijí. Věřím, že oboustranná spolupráce je důležitá, a především ku prospěchu obou stran,“ dodala Bartáková.

Jindřich Štreit je český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života. Zaměřuje se na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic, věnoval se tématu zemědělství i těžké práci v továrnách. V poslední době se věnuje mnoha sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, vězních, starých lidech, pracovnících ve zdravotnictví, cizincích, kuřácích nebo lidech bez domova. Hodně se také věnuje sakrálním tématům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky výstava, Plzeň, Vietnamci, kultura, společnost, tradice, komunita, Jindřich Štreit, Vietnam, slavnost, Česko, ANO 2011, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vietnamce mají Češi spojené s večerkami, výstava se snaží ukázat jejich tradice a oslavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.