Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

PRŮZKUM: Život se nejvíc zlepšil v Nepomuku, zhoršil v Sušici

Podmínky pro život se z obcí s rozšířenou působností (ORP) v Plzeňském kraji za poslední rok nejvíce zlepšily v Nepomuku na jižním Plzeňsku. V žebříčku Indexu kvality, který na základě veřejně dostupných dat zpracovává společnost Obce v datech ve spolupráci s firmou Deloitte, Nepomuk meziročně postoupil o 58 míst na 78. pozici ze všech 206 hodnocených obcí v ČR. Naopak nejvýraznější zhoršení zaznamenala z Plzeňského kraje Sušice na Klatovsku, která se propadla o 61 míst na 140. místo. Značně si pohoršily také Kralovice na severním Plzeňsku, které poklesly o 54 pozic na 149. místo.

Index porovnává 29 parametrů dostupných dat - úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, podmínky pro práci, bydlení a vzdělání, služby i vztahy mezi lidmi (spolkový život).

"Zásadní je, že jsme vybudovali 50 parcel na bydlení, přestupní terminál z vlaku na autobus, opravili důležitou silnici pod náměstím směrem na Klášter," řekl starosta čtyřtisícového Nepomuka Jiří Švec (za ANO). Nepomuk dále rozprodává více než 100 bytů, na něž si město vzalo před zhruba 18 lety úvěr. Lidé si je ale mohli koupit až po uplynutí vázací doby stanovené státem. Loni město opravilo starý hotel ve Dvorci se sálem a restaurací a 17 byty pro seniory.

"Žebříček vůbec neznám, ani jeho metodiku. Sušice se naopak každým rokem nabídkou pro občany pořád posouvá, podmínky pro život se nezhoršily," řekl starosta tohoto jednáctitisícového města Petr Mottl (ODS). Ovzduší i životní prostředí jsou podle něj záviděníhodné. I když místní nemocnice omezila péči, je ve městě pořád dost lékařů i zubařů, spolkový život je nadstandardní. "Město vlastní 1500 bytů, což je nejvíc široko daleko, máme už osm let nejnižší nájmy, připravujeme další rozvojové lokality," dodal. Ve městě je spektrum škol. Sportoviště na léto i na zimu a možnost kulturního vyžití jsou na sídlo podobného formátu výjimečné, řekl starosta Sušice.

Ani starosta zhruba čtyřtisícových Kralovic Karel Popel (Volba pro aktivní využití volného času) se s hodnocením neztotožňuje. "To si nedokážu vysvětlit, protože v hodnocených parametrech se ve městě nic nezměnilo. Nezmizel žádný podnik, žádný lékař neodešel, žádný spolek nebyl zrušen," řekl. Město podle něj upravuje mateřskou školu, buduje velké dětské hřiště, opravilo Manětínskou a Žateckou silnici. Parcely k bydlení jsou, ale není jich tolik, což chce radnice vylepšit. Dopravní dostupnost do Plzně se nezhoršila, funguje dům dětí pro široký region, devět sportovních oddílů, jsou tam aktivní rybáři a hasiči, turistů v Kralovicích přibývá. Ve srovnání s podobně velkými městy jsou na tom Kralovice velmi dobře, míní starosta. Počet obyvatel je stabilní.

Podmínky pro život se ze všech ORP se nejvíce zlepšily v Přelouči (Pardubický kraj), Šternberku (Olomoucký) a Pohořelicích (Jihomravský), nejvíce se zhoršily v Železném Brodu (Liberecký), Sušici a Kralovicích. Index má podle Deloitte s ohledem na rostoucí ceny nemovitostí lidem pomoci při rozhodování o výběru místa pro život.

Autoři | Foto msjn.cz

Štítky ČR, společnost, správa, obce, průzkum, Plzeňský, Nepomuk, Plzeňský kraj, Sušice, Kralovice, Deloitte, Česko, okres Klatovy, bydlení, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Život se nejvíc zlepšil v Nepomuku, zhoršil v Sušici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.