Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čistá Plzeň rozmístila ve městě první šedé kontejnery na kovy

Městská odpadová firma Čistá Plzeň rozmístila ve městě prvních osm šedých kontejnerů na kovy. Jsou určeny hlavně na hliníkové i železné plechovky od nápojů a potravin, víčka a zátky, alobal a drobnosti z domácností jako kancelářské svorky, ramínka a staré klíče. Kontejnery zapůjčila zdarma obalová firma EKO-KOM. Jejich počet se po vyhodnocení výrazně zvýší. Novinářům to dnes řekl Otakar Horák, ředitel Čisté Plzně, která zajišťuje pro město svoz odpadů. Firma předložila radnici projekt, který počítá v Plzni s 50 až 60 místy s nádobami na všechny druhy tříděného odpadu včetně drobných elektrospotřebičů a textilu.

Kovový odpad k recyklaci mohou lidé v Plzni nově vhazovat do plastových nádob tvaru zvonu o objemu 1200 litrů, podobných jako na sklo. "Instalovali jsme je před necelým měsícem a zatím se velmi osvědčily. Starostové obvodů k tomu udělali velkou kampaň," uvedl Horák. Firma bude kontejnery vyvážet autem s hydraulickou rukou.

"Loni se v našich sběrných dvorech vytřídilo téměř 400 tun kovů. Věříme, že díky tomuto pilotnímu projektu, který testujeme na území celého města a v různých druzích zástaveb, se nám podaří množství výrazně navýšit," uvedl primátor Martin Baxa (ODS). Kovy prodává Čistá Plzeň zpracovatelům a příjmy jdou na provoz sběrných dvorů.

Města a obce musejí podle vyhlášky k zákonu o odpadech zajišťovat možnost třídění kovů od ledna 2015, a to ve sběrných dvorech, do velkoobjemových kontejnerů nebo sběrných nádob. Do plzeňských šedých kontejnerů nepatří obaly od sprejů a deodorantů se zbytky obsahu, plechovky od barev a laků, elektroodpad a baterie.

Dvě nádoby umístila Plzeň u sběrných míst v okrajových částech Lhota a Malesice, další dvě na opačný konec do zástavby rodinných domů v Radčicích a Červeném Hrádku. Čtyři nádoby jsou testovány v husté zástavbě největšího sídliště Lochotín v ulicích Sokolovská, Žlutická, Plaská a alej Svobody. "Na přelomu roku to vyhodnotíme, ale spíše nám jde o umístění dalších nádob, které už se, vzhledem k tomu, že jsme přidávali kontejnery na separ (tříděný odpad), teď těžko někam vejdou," řekl Horák.

Plzeň nyní rozhodne, zda vytvoří 50 až 60 sběrných nízd, které by garantovaly spádovost a stejný přístup. Musí najít místa a peníze na úpravu ploch pro nádoby, které jsou teď rozstrkané různě po Plzni.

Autoři | Foto Adriana Jarošová

Štítky ČR, odpady, správa, Plzeň, kontejner, kovy, odpad, EKO-KOM, a.s., Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čistá Plzeň rozmístila ve městě první šedé kontejnery na kovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.