Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Město Plzeň s Plzeňským krajem poskytnou pomoc zpustošené jižní Moravě

, aktualizováno 25. června 2021, 14:12

Jeden milion korun nabídla plzeňská radnice, aby pomohla lidem v oblastech, které zasáhlo ničivé tornádo. Záměr musí ještě posvětit zastupitelstvo. Na mimořádném jednání se událostí bude zabývat také vedení Plzeňského kraje. Ničivá bouře zasáhla zejména Hodonínsko a Břeclavsko, sami meteorologové uvádějí, že v novodobé historii nebylo zaznamenáno tornádo o takové síle.

Bouřky na Hodonínsku a Břeclavsku si v noci na dnešek vyžádaly zatím pět obětí. Novinářům to potvedil mluvčí policie Pavel Šváb. Podle mluvčí záchranářů Michaely Bothové záchranáři převezli do nemocnic desítky zraněných a další desítky ponechali na místě po ošetření.

„Jde o katastrofu, jež v okamžiku změnila život a osudy tolika lidem. Bohužel i zde v Plzni si stále ještě pamatujeme na ničivé povodně ze srpna 2002, a proto víme, jak je nyní zapotřebí každá podpora. Složky integrovaného záchranného systému odvádějí na místě skvělou práci, úplné odstranění následků ale bude dlouhou cestou, na niž bude potřeba hodně peněz. Proto se i my chceme zapojit,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Zároveň na 8. července svolal mimořádné jednání zastupitelstva, kde poskytnutí finanční pomoci projednají. Do té doby město zjistí, kam konkrétně a na jaký účel finanční prostředky pošle. Podle primátora se již také ozývají Plzeňané s nabídkou pomoci. Situací se už zabývají také hejtmani.

„Ještě v noci jsme společně s hejtmany nabídli pomoc Jihomoravskému kraji. Záchranné složky Plzeňského kraje už v nočních hodinách zaslaly svou nabídku přímé pomoci ústřednímu týmu ministerstva vnitra, který záchranné a likvidační práce koordinuje. Na pondělním jednání rady budeme projednávat finanční pomoc cílenou přímo do zasažených obcí. Svolám k projednání finanční podpory také mimořádné zastupitelstvo, abychom obce a obyvatele jižní Moravy podpořili co nejdříve,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Solidaritu projevují desetitisíce lidí z celé republiky. Rodinám, kterým se během několika minut zcela změnit život, nabízejí oblečení, jídlo, a dokonce i přístřeší. Finanční pomoc mohou lidé také zasílat prostřednictvím dárcovské DMS  na účet Diecézní charity Brno. Nadace Via do dnešního poledne přijala na svém transparentním účtu téměř 45 milionů korun od více než 40 tisíc lidí.

Směrem na Moravu vyjedou dnes odpoledne krajské profesionální i dobrovolné jednotky hasičů. „Technika a personál bude připraven na zásah minimálně na pět dní. Složení techniky budou kontejnerové automobily, nakladače, ženijní technika, vyprošťovací technika, autobus, dvě cisterny a automobilový jeřáb,“ dodal mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky tornádo, počasí, bouře, historie, pomoc, Plzeň, Plzeňský kraj, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, okres Hodonín, Pavel Šváb, technika, ODS, Martin Baxa, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Plzeň s Plzeňským krajem poskytnou pomoc zpustošené jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.