Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Počet nových bytů v Plzeňském kraji loni klesl, zahajovaných staveb bylo výrazně víc

Nových bytů je méně, jejich počet v Plzeňském kraji loni meziročně klesl o 6,8 procenta. Zahajovaných staveb bytových a rodinných domů bylo naopak o 27 procent více. V regionu vzniklo 2506 nových bytů, zahájena byla stavba 2740 bytů. Vyplynulo to ze statistického bulletinu Plzeňského kraje za 1. až 4. čtvrtletí 2020, který zveřejnila krajská správa Českého statistického úřadu v Plzni.

Z 2506 dokončených bytů tvořila 93 procent nová výstavba. Převažovaly rodinné domy, kterých statistici zaznamenali za rok 1265, celkem 1055 jednotek vzniklo v regionu v bytových domech. Nejvíce jich je v evidenci ČSÚ v Plzni, a to 1192, meziročně o 2,1 procenta více. Nejvyšší meziroční nárůst, a to 91 procent, byl na Rokycansku. V nejmenším ze sedmi okresů kraje loni dokončili 208 bytů, z toho 133 v rodinných domcích. Dalších pět okresů se v počtu nových bytů meziročně propadlo, nejvíce Tachovsko o 34 procent (na 154 bytů).

Z 2740 loni zahájených bytových jednotek jich reprezentuje necelých 91 procent nová výstavba. O čtyři byty více, konkrétně 1233, jich stavbaři začali budovat v bytových domech. V rozestavěných bytech vede také krajské město s 1257 jednotkami a mezi všemi okresy vykazuje nejvyšší nárůst, téměř 2,7násobek proti roku 2019. Vysoké meziroční zvýšení eviduje ČSÚ také na Klatovsku, počtem obyvatel druhém největším okrese kraje. Tam se počet započatých staveb zvedl o 64 procent na loňských 270 bytů. Jedenáctiprocentní růst vykázalo Tachovsko (192 bytů), ostatní okresy zaznamenaly pokles.

Nejvíce bytů se staví v krajském městě. Druhou pozici si dlouhodobě drží okres Plzeň-sever, kde je nejvíce takzvaných satelitů Plzně a vzniká tam hodně zejména rodinných domů. Na severu Plzeňska se ale loni dostavělo meziročně méně bytů. Lidé se tam nastěhovali do 435 bytů, bylo to o 3,5 procenta méně než v předloňském roce. Nově se tam začalo budovat také 435 jednotek, meziročně dokonce o 22 procent méně. Z hotových bytů vzniklo loni 289 v nových rodinných domcích, ze započatých staveb jich bylo 312.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky stavba bytů, nové byty, statistika, rodinné domy, Plzeňský, Plzeňský kraj, rodinný dům, Český statistický úřad, Plzeň, okres Tachov, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nových bytů v Plzeňském kraji loni klesl, zahajovaných staveb bylo výrazně víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.