Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rodinám samoživitelů pomáhá Plzeňský šatník, teď se stěhuje na novou adresu

Na nové adrese v Papírně se otevírá od června přestěhovaný Plzeňský šatník pro samoživitele. Šatník od března fungoval v prostorách, které poskytl Domov sv. Zdislavy v Čermákově ulici. Ale od začátku bylo jasné, že časem už prostory stačit nebudou.  

„Schází se nám totiž ohromné množství oblečení,“ vysvětluje důvody stěhování Markéta Čekanová, vůdčí osobnost iniciativy Holky holkám, která plzeňský Šatník provozuje. „V Papírně jsme našli vstřícnost a doslova otevřenou náruč. Bude to sice organizačně náročné, protože pokaždé bude nutné všechno připravit, oblečení vyndat a navěsit a po skončení zase uklidit, ale pokud si vždy přijde vybrat hodně lidí, mohlo by to sklízení jít docela od ruky,“ dodává Markéta Čekanová se smíchem.

Šatník bude pro příjem i výdej oblečení fungovat každou středu od 14 do 18 h. A rodičům samoživitelům nabízí i další pomoc. Stačí, aby se zapojili do práce v Šatníku. „Budeme potřebovat vždy celý Šatník připravit, pak být k dispozici, přebírat oblečení, které lidé přinesou, doplňovat a rovnat a nakonec zase všechno sklidit. Rádi tedy uvítáme pomoc od maminek nebo i tatínků samoživitelů. Jako odměnu od nás pak dostanou nákup na Košíku nebo na Rohlíku,“ vysvětluje Markéta Čekanová s tím, že nákupy hradí nadace Nory Fridrichové znesnaze21.

Zájemci o oblečení ze Šatníku se musejí prokázat potvrzením o hmotné nouzi a rozsudkem o svěření dětí do výhradní péče. Pokud nic takového nemají, měli by svou potřebnost doložit třeba doporučením sociální pracovnice nebo sociální organizace, jejímiž jsou klienty.

Lidé, kteří chtějí do Šatníku věnovat oděvy, by měli přednostně vybrat kousky jarní a především čisté, nepoškozené a nositelné. Donést by je měli roztříděné v označených taškách nebo krabicích: košile, trička, kalhoty, sukně a podobně. S ohledem na kapacitu prostoru se nepřijímají hračky ani sportovní potřeby.

Loňský podzimní průzkum projektu Vaševýživné.cz ukázal, že jednou z nejohroženějších skupin dnešní doby jsou rodiče – samoživitelé. Situace okolo pandemie se totiž dotkla nějakým způsobem 80 procent z nich. A teď bude zřejmě situace ještě horší. Situace rodičů – samoživitelů oslovuje veřejnost po celé republice, a tak podobné šatníky začínají vznikat i jinde.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky šatní, charita, samoživitelé, plzeňský šatník, oblečení, Markéta Čekanová, šatník, Nora Fridrichová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodinám samoživitelů pomáhá Plzeňský šatník, teď se stěhuje na novou adresu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.