Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé už mohou zblízka obdivovat originál Plzeňské madony, nutná je časová vstupenka

V západočeské metropoli nenajdete vzácnější a uctívanější umělecké dílo, než je Plzeňská madona. Nyní ji lidé mohou pohlédnout zpříma do očí. Opuková socha nevyčíslitelné hodnoty se na deset dnů přesunula z katedrály svatého Bartoloměje do výstavní síně Masné krámy Západočeské galerie v Plzni. K vidění je jako součást výstavy Nad slunce krásnější. Kvůli opatřením je ale omezena kapacita návštěvníků ve výstavním sále a je tedy nutné si předem zajistit časovou vstupenku.

„Myslím, že uskutečnění této výstavy v této době je skutečný zázrak. Plzeňská Madona je celá staletí inspirací pro obrovské množství dalších Madon. Dlouhé generace našich předků nemohly pohlédnout do očí Plzeňské Madony z takové blízkosti, jako můžeme my právě teď. Je to fascinující. Přeji si, aby její krása byla také pro nás inspirací a nadějí v této nelehké době,“ kvituje výstavu plzeňský biskup Tomáš Holub.

„Dle současných vládních nařízení je stanoven maximální počet návštěvníků v expozici, proto jsou vstupenky časově omezeny na 60 minut. Doporučujeme tedy dostavit se na přesný čas zakoupené vstupenky. Návštěva bude umožněna pouze na uvedený časový interval,“ upozornila mluvčí galerie Gabriela Darebná.

Zároveň doplnila, že se výstava těší velkému zájmu, a tak je prodloužena i otevírací doba galerie od 10 do 20 hodin. Otevřeno bude mít i v pondělí 24. května. Maximální počet lidí v sále je limitovaná na maximálně 35 návštěvníků, proto je vhodné si předem koupit vstupenku na webových stránkách plzenskavstupenka.cz.

Madona musela opustit katedrálu naposledy na konci války, když nad Plzní létaly bombardéry. Ukrýt tehdy našla v klášteře v Plasích. Na místo se opět v vrátila v roce 1945. Nyní bude v galerii k vidění do 29. května, poté se opět vrátí do katedrály na hlavní oltář. Žádný její další přesun se v dohledné době neplánuje.

Samotná výstava “Nad slunce Krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh“ bude však k vidění do 6. června 2021. Jednotlivé madony pochází z období krásného slohu kolem roku 1400 a 15. století jsou zapůjčeny nejen ze státních sbírek, ale i z církevního majetku. Na výstavě je možné spatřit přes 80 vzácných středověkých děl z českého území i ze zahraničí.

Socha Plzeňské madony byla objednána pro mariánský oltář kostela sv. Bartoloměje, umístěný pravděpodobně před chórem kostela. V 17. století byl mariánský oltář přesunut z původního umístění do levé části chóru a v 18. století byla Madona přenesena na nový, pozdně barokní hlavní oltář. V roce 1883 byl tento oltář nahrazen novogotickým oltářem Josefa Mockera, na kterém je socha umístěna dodnes.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky Plzeňská madona, katedrála sv. Bartoloměje, historie, biskupství, výstava, Západočeská galerie, vstupenka, Západočeská galerie v Plzni, galerie, Tomáš Holub, Josef Mocker, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé už mohou zblízka obdivovat originál Plzeňské madony, nutná je časová vstupenka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.