Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pietní akt u památníku Díky, Ameriko! sledovali veteráni v USA v přímém přenosu

Komorní, ale opět plný emocí a slov díků za osvobození Plzeňanů americkou armádou před 76 lety, takový byl letošní vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! Plzeň jej kvůli přetrvávajícím protiepidemickým opatřením uspořádala bez účasti veřejnosti, akci však přenášela on-line. Sledovat ji tak mohli lidé nejen v Plzni a České republice, ale i ve svých zemích nejvzácnější hosté slavností – američtí a belgičtí veteráni.

„Navzdory omezujícím podmínkám Slavnosti svobody pořádáme již podruhé v jiné podobě, než jsme byli zvyklí, avšak stále se základním posláním, poděkovat a vzpomenout na ty, kteří se o naši svobodu zasloužili. Mnohým americkým rodinám, ale i rodinám ze spojeneckých zemí, přišlo oznámení, že jejich blízcí se už do svých domovů nikdy nevrátí. A mnozí z těch, kteří přežili, si do života odnesli následky zranění a psychická traumata z prožitého válečného utrpení. Plzeňské Slavnosti svobody proto byly, jsou a budou oslavou právě těchto ‚obyčejných‘ lidí, oslavou a uznáním jejich statečnosti, utrpení a hrdinství ve jménu svobody,“ uvedl ve svém projevu u Díky, Ameriko! primátor města Plzně Martin Baxa (ODS). 

„Američané jsou vám nesmírně vděčni za vaši trvalou připomínku americké role při osvobozování vaší země. Ctíte naše přátelství tím, že vzdáváte hold generaci, která se obětovala za svobodu. Tito vojáci položili základ míru, bezpečnosti a prosperitě, kterou si dnes užíváme. Spojené státy zde byly před 76 lety, aby vám pomohly, jsou zde i dnes a budou zde i v následujících letech. Nesmíme nikdy ztratit ze zřetele základní principy, za které tato generace bojovala: svoboda, bezpečnost, demokracie, lidská práva, právní stát. Je naší povinností ctít jejich oběť a tyto zásady bránit. Češi a Američané přátelé tehdy, přátelé nyní jako spojenci v NATO, stojíme společně jednotní a zůstáváme věčně oddaní tomuto slibu,“ řekla chargé d´affaires Velvyslanectví Spojených států amerických Jennifer Bachus

„Jako velvyslanec Belgie jsem dnes u tohoto památníku svědkem vzdání díků praporu statečných belgických vojáků, kteří byli součástí 3. americké armády – té, která v květnu 1945 osvobodila Plzeň. Chci tady ale také vyjádřit vděčnost belgického lidu Spojeným státům za osvobození naší země o osm měsíců dříve. Právě díky tomu, že moje země byla americkou armádou osvobozena v září roku 1944, mohli mladí Belgičané vzít do rukou zbraně a připojit se k americké armádě, aby pokračovali v bojích. Jejich ofenziva je přivedla do Plzně – než tedy na jejich místo nastoupila Rudá armáda, čímž se položil základ historického rozdělení Evropy na Východ a Západ," zdůraznil velvyslanec Belgického království Grégoire Cuvelier.

„Když přemýšlím o osvobození Plzně, tak mě napadá, že tímto činem Američané navázali na činy svého prezidenta Woodrowa Wilsona, který v roce 1918 podpořil našeho prezidenta Tomáše G. Masaryka a vzniklo samostatné Československo. Zároveň mě také napadá, že jsou to Američané, kteří nikdy nezapomněli na malou českou zemi ve středu Evropy a když bylo třeba, tak pomohli. Mám pocit, že někdy o tom málo silně mluvíme. Že to málo často říkáme, že to málo často využíváme pro posílení naší euroamerické vazby, která je zárukou naší bezpečnosti a naší svobody,“ zaznělo u Díky, Ameriko! v projevu Miloše Vystrčila (ODS), předsedy Senátu Parlamentu České republiky.

„Nesmíme zapomenout na hrdiny, kteří zahynuli, abychom my mohli svobodně žít. Nesmíme proto zapomínat na historická fakta včetně jejich důsledků. V přítomnosti i budoucnosti musíme čelit terorismu a různým projevům fanatismu, které se často projevují v té nejhorší formě v různých částech světa. Važme si proto našich vojáků za jejich účast v zahraničních misích a buďme hrdi na spojenectví s našimi partnery. Mějme na paměti, že svoboda a demokracie nejsou bez našeho přičinění na věky,“ dodala při vzpomínkovém aktu hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Po skončení pietního aktu Díky, Ameriko! pozdravil americké i belgické veterány primátor města Plzně Martin Baxa i osobně, prostřednictvím internetového přenosu v rámci studia Slavností svobody. On-line setkání s veterány pak zprostředkovali ti, kdo se o ně v Plzni při jejich návštěvnách starají, tedy Pavla Kocourková a Tomáš Raboch.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky pietní akt, vzpomínka, Díky Ameriko, Plzeň, Slavnosti svobody, veteráni, USA, válečný veterán, slavnost, Armáda Spojených států amerických, Česko, ODS, Martin Baxa, Evropa, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní akt u památníku Díky, Ameriko! sledovali veteráni v USA v přímém přenosu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.