Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Příznivci dvoutaktního auta z duroplastu se vydali na svou první letošní vyjížďku

Kulaté výročí ukončení výroby Trabantů chtěli symbolicky oslavit i milovníci těchto vozítek. Na neoficiální spanilou jízdu se vydali členové plzeňského Trabant klubu tuto neděli. Celkem se u čerpací stanice na Rokycanské třídě sešlo devět těchto ikonických vozů, dalších pět se přidalo ještě po cestě. Daleko větší akce už připravují na léto. Půjde například o putování po zaniklých místech a pro veřejnost chystají také 14. srpna ukázku vozů a přednášky v areálu DEPO 2015 v Plzni.

Výroba legendárního vozu skončila přesně před 30 lety, své fanoušky má Trabant dodnes

Svého času byste na trhu nenašli levnější vůz, než byl právě Trabant. Například v roce 1977 stál v Mototechně základní model 601 zhruba 36 500 korun. Nejrozšířenější Škodovky byly o několik tisíc dražší, ale Trabant byl přesto žádaný, a to zejména...

Motoristům, kteří kolem poledne přijeli natankovat na čerpací stanici na Rokycanské třídě v Plzni, se naskytl vskutku nevídaný pohled. Pakoviště totiž obsadilo několik Trabantů. Z nich postupně vystupovali lidé všech věkových kategorií, kteří se vřele vítali. Náladu jim nezkazilo ani počasí, které nebylo zrovna ukázkové. O několik desítek minut později už nastartovali motory svých dvoutaktních miláčků a vydali se na zhruba 120 kilometrovou trasu se zastávkou například u rozhledny Máminka v Hudlicích nedaleko Berouna.

Plzeňský Trabant klub je největším v republice a vznikl už v roce 1967. V době největší slávy měl dokonce 1300 členů. Dnes už jich tolik není, přesto zájem o tyto vozy neupadá. Průměrně připadají na jedno člena tři Trabanti. Další akci mají připravenou na 26. června a nese název „Letní putování po zaniklých místech“. Okruh činí zhruba 180 kilometrů. Trasa povede přes ves Korytany, pramen Radbuzy, osadu Mostek, bývalý kostel u Pleše či oboru Srdíčko.

Pro ty, kteří nemají v garáži zaparkovaného svého „trabiho“, ale baví je tématika okolo vozů z bývalé NDR, ten si může v kalendáři poznamenat datum 14. srpna. V areálu DEPO 2015 chystají členové klubu výstavu automobilů z produkce koncernu IFA, Trabant a Wartburg. Kromě autentických vozů by zde měla vystoupit se svou přednáškou i cestovatelka Peggy Kýrová, která se svým 50 let starým Trabantem absolvovala dobrodružnou výpravu až na vzdálený Nordkapp. Na akci se podílí také muzeum Příběhy dvoutaktů v Lobzích, kde období koronaviru a lockdownu využili velmi originálně.

„Během března a dubna 2021 v dílně našeho muzea vznikl sestavením z náhradních dílů zatím asi nejmladší trabant na světě. Jedná se o modrý universal s dvoudobým motorem, je plně funkční a budete si ho moci prohlédnout při zvláštních příležitostech,“ popisuje Pavel Křovák, který muzeum v Lobzích před šesti lety založil. 

FOTOGALERIE: Nový Trabant vznikl po 30 letech

Středa, 28. dubna 2021, 15:26

Nový Trabant vznikl po 30 letech
Nový Trabant vznikl po 30 letech

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Trabant, výročí, historie, doprava, Pavel Křovák, Trabant Klub, muzeum, Plzeň, přednáška, reaktoplast, Wartburg, čerpací stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příznivci dvoutaktního auta z duroplastu se vydali na svou první letošní vyjížďku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.