Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zájem o dětské tábory bude velký, říká jejich největší organizátor na Plzeňsku

Vyšší zájem o prázdninové dětské tábory očekává letos jejich největší organizátor v Plzeňském kraji, Středisko volného času Radovánek. Proti konci loňského dubna už eviduje výrazně více přihlášek, i když hlavní nápor přichází každoročně v květnu a červnu. Vyšší poptávka je dána touhou dětí, které měsíce nechodily do školy, setkávat se. A také tím, že si rodiče, kteří se museli dětem více věnovat zejména při distanční výuce, od nich budou chtít odpočinout. Středisko letos připravilo 91 táborů, více než loni, jimiž by mělo projít 2 200 dětí.

„Zájem o tábory bude vyšší, kapacity budeme mít naplněné. Distanční vzdělávání bylo náročně pro děti i pro rodiče. Rodiče budou více využívat pobytové tábory, aby si mohli třeba týden odpočinout," uvedla Eva Tischlerová, ředitelka Radovánku. Podle ní také řada rodičů, kteří pracují v gastronomii a dalších službách a nejsou na tom ekonomicky dobře, půjde přes léto na brigády.

Radovánek poslechl rodiče a zatímco dříve zaměřoval tábory tematicky podle kroužků, které organizuje přes rok, má letos desetinu táborů takzvaně všeobecných. „Pro normální kluky a holky, aby se vyblbli, zažili srandu. Aby si hráli, socializovali se, pracovali v týmu a navazovali kontakty," vysvětlila ředitelka. Budou to městské tábory bez přenocování, příměstské, pobytové a nově také kombinované tábory, kdy budou děti od pondělí do pátku chodit na výlety nebo sportovat a od pátku do neděle pak přenocují mimo domov, buď v jednom ze 13 středisek Radovánku, nebo v přírodě.

Tábory začnou poslední víkend v červnu a potrvají do konce srpna. Obsazeno už je je jich 40 procent. Radovánek tábory nezdražoval, i když řada potravin je za vyšší ceny. Průměrná cena je 2500 za týden, nejlevnější je za 1950 korun, sportovní stojí 2100 korun. „Nejdražší tábor je fotografický za 5000 korun. Máme tam navíc tři kvalitní lektory s technikou," popisuje Tischlerová.

Robotika, stopovačky i sportovní hry

V nabídce je letos hodně novinek. „Děláme i tábory zaměřené na elektroniku, robotiku i na nové sporty. Sportovní míchanice se stopovačkami a hrami mají děti hrozně rády. Mohou hrát florbal, zalézt si po skalách, zajezdit si na koloběžkách," vyjmenovává. Na šumavské Kvildě je mezigenerační tábor pro děti s babičkami, kde se učí kreativní a výtvarné techniky. „Hodně táborů už je naplněných, třeba Staň se malým záchranářem pro 20 dětí," uvedla Tischlerová. Velký zájem je také o přírodovědné tábory. Každý ze 44 zaměstnanců Radovánku se účastní až čtyř táborů, na nichž se vystřídá až 280 externistů. Průměr na tábor je 3,8 pracovníka.

„Jsme připraveni. Víme, jak uchopíme případná hygienická opatření. Pokud budou nutné respirátory, budeme je mít. Když bude nutné testovat pedagogy, máme už nakoupené testy," řekla Tischlerová. Přitom střediska volného času a domů dětí nedostávají, na rozdíl od škol, na testy žádné dotace. Podle Tischlerové mají ředitelé středisek volného času v ČR problém s výzvou Letní kempy 21, v níž ministerstvo školství rozdělí 100 milionů korun na tábory zdarma. Obecně prospěšné společnosti, neziskovky, skauti a další mohou získat 45 tisíc korun, ale střediska a domy dětí jen třetinu. „ Každý náš tábor stojí 35 tisíc až 45 tisíc korun. Dostali bychom jen 15 tisíc, ale nemůžeme vybírat účastnické poplatky. Nemáme žádné mimorozpočtové zdroje, z nichž bychom to navýšili na 45 tisíc korun. Takže pro nás je to nerealizovatelné," dodala závěrem.

Ohodnoť článek

Štítky Radovánek, dětské tábory, děti, léto, Plzeňský kraj, SVČ RADOVÁNEK, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, dětský tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o dětské tábory bude velký, říká jejich největší organizátor na Plzeňsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.