Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vzácná Plzeňská madona opouští po 76 letech katedrálu sv. Bartoloměje

V západočeské metropoli nenajdete vzácnější a uctívanější umělecké dílo, než je Plzeňská madona. Nyní se vzácná opuková socha nevyčíslitelné hodnoty stěhuje o pár set metrů dál do výstavní síně Masné krámy Západočeské galerie v Plzni. Zde ji budou moci návštěvníci obdivovat od 20. do 29. května v rámci výstavy Nad slunce krásnější – Plzeňská madona a krásný sloh.

Události, kvůli kterým musela madona opustit katedrálu, byste spočítali na prstech jedné ruky. Naposledy byla sejmuta během druhé světové války, než nad Plzeň přilétly bombardéry. Úkryt tehdy našla v klášteře v Plasích. Na místo se opět vrátila v roce 1945. Nyní prochází celá katedrála více než stomilionovou rekonstrukcí. Během ní restaurátoři madonu pečlivě očistili.

Nyní se vzácné dílo pod bedlivým dohledem odborníků přestěhovalo do nedaleké galerie, kde bude k vidění od 20. do 29. května. 

Západočeská galerie v Plzni prodlouží výstavu středověkých madon o dva měsíce

Umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, která do Plzně zapůjčila skoro čtyřicítka majitelů. To je výstava Nad slunce krásnější – Plzeňská madona a krásný sloh. Kvůli pandemii a přijatým opatřením měli lidé na návštěvu galerie jen několik málo dní...

Výstava Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh je nejnáročnějším projektem Západočeské galerie z odborného i finančního hlediska za poslední roky. Však už jen samotné přípravy trvaly více než sedm let. „Myslím, že uskutečnění této výstavy v této době je skutečný zázrak. Plzeňská Madona je celá staletí inspirací pro obrovské množství dalších Madon, které můžeme také obdivovat na výstavě Nad Slunce krásnější v Masných krámech. Dlouhé generace našich předků nemohly pohlédnout do očí Plzeňské Madony z takové blízkosti, jako můžeme my právě teď. Je to fascinující. Přeji si, aby její krása byla také pro nás inspirací a nadějí v této nelehké době,“ říká plzeňský biskup Tomáš Holub.

„Jsem potěšen, že se podařilo uskutečnit zápůjčku Plzeňské madony v novém termínu tak, aby představení originálu sochy bylo vrcholem výstavy v jejím závěru. Při náročné přípravě výstavy Nad slunce krásnější jsme očekávali rekordní zájem návštěvníků i odborné veřejnosti, ovšem skutečnost je jiná, protože jsme museli mít po čtyři měsíce uzavřené výstavní síně, což bylo nešťastné právě pro tuto expozici,“ říká Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni.

Socha Plzeňské madony byla objednána pro mariánský oltář kostela sv. Bartoloměje, umístěný pravděpodobně před chórem kostela. V 17. století byl mariánský oltář přesunut z původního umístění do levé části chóru a v 18. století byla Madona přenesena na nový, pozdně barokní hlavní oltář. V roce 1883 byl tento oltář nahrazen novogotickým oltářem Josefa Mockera, na kterém je socha umístěna dodnes.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Strašek | Zdroj bip.cz

Štítky Plzeňská madona, katedrála sv. Bartoloměje, historie, biskupství, výstava, Západočeská galerie, socha, Západočeská galerie v Plzni, druhá světová válka, Plzeň, Josef Mocker, Tomáš Holub, Roman Musil, Plasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácná Plzeňská madona opouští po 76 letech katedrálu sv. Bartoloměje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.