Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V plzeňské zoo odchovali dvě mláďata vzácné aljašské ovce

Další dvě mláďata vysokohorské aljašské ovce, pojmenované Barča a Julča, se narodila v květnu a červnu v plzeňské zoo. Nyní jsou k vidění v severoamerické části expozice. V Evropě mají aljašské ovce kromě Plzně jen německé zoologické zahrady v Lipsku a Krefeldu a zoo v estonském Tallinu. V plzeňské zoo žijí už od roku 2004. Za posledních deset let se zde narodilo deset mláďat, ale ne všechna se podařilo odchovat.

Aljašské ovce podle kurátorky chovu kopytníků Miroslavy Palacké jsou podobné spíš muflonům, jen mají čistě bílou hustou srst. Mláďata jsou až do zhruba čtyř měsíců věku plně závislá na svých matkách. V plzeňské zoo musí být samec, pětiletý Tonda, chován kvůli bezpečí jehňat odděleně.

Dřív byly tyto ovce na vysokohorských svazích arktických a subarktických oblastí severní Ameriky relativně běžným druhem. Dnes se jejich populace začíná ztenčovat nezřízeným lovem. Podobně jako například mufloni mají totiž i samci aljašských ovcí velké zahnuté rohy, které jsou pro mnohé lovce ceněnou trofejí.

Autoři | Foto Zoo Plzeň

Štítky ovce, Tallinn, Lipsko, Krefeld, Evropa, Plzeň, zoologická zahrada

V plzeňské zoo odchovali dvě mláďata vzácné aljašské ovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.