Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do nádrže České údolí by se mohli vrátit plavci, Plzeň má projekt na zlepšení kvality vody

Zlepšit kvalitu vody v nádrži České údolí a umožnit tak lidem koupání v atraktivní lokalitě na okraji Plzně plánuje vedení města. Z důvodu špatné kvality vody nelze dlouhé roky využívat vodní nádrž k rekreačním účelům. Cílem projektu je vystavět oddělovací hráz v dolní části nádrže nad hrází přiléhající k areálu Škodalandu. V takto odděleném prostoru by se pak měla pomocí biomanipulace vylepšit jakost vody tak, aby se v ní mohli lidé koupat.

„Z důvodu dlouhodobě nevyhovující jakosti vody pro rekreaci a koupání v nádrži České údolí jsme před časem zadali zpracování studie o způsobu proveditelnosti revitalizace nádrže. Zpracovatel studie nám nyní předložil tři varianty toho, jak velkou vodní plochu z nádrže hrází oddělit a vyčlenit pro koupání,“ vysvětlil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Radní města Plzně souhlasili s variantou navrhující využít největší z navržených ploch pro koupání. Jedná se o plochu 17,7 hektaru. Délka nábřežní hrany by měla být dle návrhu 2100 metrů, délka hráze 1238 metrů a úpravna vody by byla na 100 l/s.

„Varianta řeší odstranění sedimentů ze dna nádrže s částečným využitím pro vznik nových ostrovů a částečné využití při stavbě nábřežní hrany. Jako konstrukční materiál na dělící hráz je navrženo použití místních písčitých štěrků. Dělící hráz by měla být vybavena lavičkami, zelení, plovoucími moly, pláží, veřejným osvětlením,“ přiblížil návrh studie vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavel Grisník.   

Vlevo od dělící hráze by vzniklo místo pro loděnici a ostrůvky z vytěžených sedimentů, kde je navrženo vysazení vodních rostlin a rybí obsádka. Nábřežní strana by měla být vybavena dětským hřištěm, pláží, vodními atrakcemi, skluzavkou, zelení, cestami pro pěší, venkovními sprchami a parkovištěm. 

Vybranou variantu zpracovatel studie označil jako nejvýhodnější, a to z důvodu vysoké technicko-ekonomické efektivity, vysoké rekreační kapacity a efektivního propojení Škodalandu a veřejného prostoru v jeho okolí. „Studie bude odevzdána do konce letošního prvního pololetí. Následovat by pak mělo vypracování projektových dokumentací v dalších stupních, a to pro územní rozhodnutí i stavební povolení, a následně realizace stavby samotné,“ přiblížil projekt technický náměstek. Rychlost příprav závisí na přidělení finančních prostředků na realizaci projektové dokumentace a výstavby.

Město Plzeň by chtělo na investici využít některý z připravovaných dotačních titulů, přičemž by rádo projekt zrealizovalo do pěti let. Město by chtělo využít možnosti uložení odstraněného sedimentu z rekreační části do ostrovů a pro výstavbu dělícího násypu hráze. V případě využití jednorázové úpravy jakosti vody na začátku sezony a sezonního provozu úpravny vody, budou náklady na realizaci projektu činit předběžně 272 milionů korun. V částce nejsou zahrnuty náklady na infrastrukturu a vybavení lokality. 

Ohodnoť článek

Foto Škodaland / facebook

Štítky České Údolí, kvalita vody, zlepšení kvality vody, přehrada, koupání, nádrž, Plzeň, projekt, Pavel Šindelář, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do nádrže České údolí by se mohli vrátit plavci, Plzeň má projekt na zlepšení kvality vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.