Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nevěděl jsem, co dát přítelkyni k Vánocům. Tak vznikl nápad na malování na tenisky, říká Matyáš Tibitanzl

Matyáš Tibitanzl je vcelku obyčejný jednadvacetiletý mladý muž. Studuje vysokou školu, chodí na brigádu a rád si zahraje fotbal. Mezi jeho koníčky ale patří také malování. Jako plátno používá boty, na které maluje podle přání svých zákazníků. Právě díky tomu vznikl projekt Custom by Matykeinnen. Na začátku byl přitom jen nápad na vánoční dárek pro přítelkyni.

Jednadvacetiletý Matyáš je už od pohledu velký sympaťák. Jako většina jeho vrstevníků studuje vysokou školu, chodí na brigádu a do toho se věnuje svým koníčkům. „Je toho celkem hodně, ale snažím se všechno stíhat tak, abych nemusel dělat věci na půl. Jo, občas je to složité, ale to je asi normální,“ začíná s povídáním.

Málokdo by asi řekl, že se Matyáš ve volném čase věnuje malování. Bílý papír a pastelky ho bavily už jako malého kluka. „Už jako dítě jsem maloval rád. A myslím, že mi to i docela šlo (smích). Jeden čas jsem chodil i na kurz malování, ale nemohl jsem tam malovat co jsem chtěl, tak jsem po nějaké době chodit přestal,“ vzpomíná.

Na svůj koníček ale naštěstí nezanevřel a malování se věnoval dál sám. Jednou před Vánoci přemýšlel, co by dal pod stromeček své přítelkyni, a právě tady se začal psát příběh projektu Custom by Matykeinnen. „Napadlo mě, že bych jí mohl udělat originální boty. Koupil jsem si základní barvy a tenisky jsem pomaloval,“ popisuje Matyáš, prvotní impuls k malování. „Nedělám to dlouho, takže si živě vzpomínám, co byl první motiv. Šlo o „vansky“ a dělal jsem na ně motivy animovaného seriálu Spongebob,“ dodává s úsměvem.

Boty sklidily velký úspěch, a tak si řekl, že by to mohl dělat častěji, pro kamarády a známé. K tomu bylo ale třeba pořídit si speciální vybavení. Jen tak něčím totiž malovat na boty nejde. „Například barvy kupuju v Německu, kam zboží chodí z USA. Tam jsou barvy zhruba třikrát levnější než v Evropě. Možná proto to u nás není tak časté,“ vysvětluje.

Jedny boty zaberou zhruba 15 hodin

Přesuňme se ale k samotné práci. Ta může pro mnohé vypadat jednodušeji, než je tomu doopravdy. „Spoustu času zabere už jen samotná příprava bot na první tahy. Je třeba počítat s tím, že musím dělat několik vrstev, a že barvy potřebují dostatečný čas na schnutí. Vždy také záleží na tom, na jaký povrch maluji, a jakou metodu používám. K tomu všemu jsem velký detailista, takže musím mít vše dokonalé,“ přibližuje Matyáš.

Jeden pár mu prý zabere v průměru 15 hodin. „Některé boty jsem zvládl dokončit za odpoledne, ale také byla práce, která mi zabrala okolo 30 hodin. Záleží na náročnosti motivu,“ dodává.

Na Matyášovu tvorbu se můžete také podívat na Instagramu.

Nyní už si neumí svoji práci představit bez iPadu, na kterém připravuje návrhy a vizualizace celkového vzhledu. Zpočátku ale pracoval bez předloh a šablon. „Byl to trochu risk, aby to vypadalo na konci dobře,“ směje se. „U motivů, kde není kladen důraz na přesnost, jako jsou třeba palmy nebo oheň to šlo, ale u postav, obličejů nebo nápisů je důležité, aby vše mělo stejnou velikost a tvar. Tam jsou šablony důležité,“ dodává jednadvacetiletý umělec.

„Inspirace ano, ale kopírování se snažím lidem rozmlouvat“

Mezi nejzajímavější motivy, které zatím na boty kreslil patří superhrdinové. Matyáš totiž miluje komiksové postavy. „Tady jsem navíc dostal volnou ruku při tvoření návrhu, což je ideální varianta. Byl to ale jeden z nejnáročnějších customů, které jsem dělal. Jak po časové, tak i technické stránce,“ vzpomíná.

Do budoucna by se chtěl Matyáš malováním na zakázku živit. „Chtěl bych teď kromě bot vyzkoušet i malování na oblečení. Živit se tím by byl můj sen. Vede k tomu ještě dlouhá cesta, ale udělám vše proto, aby se mi to splnilo,“ uzavírá Matyáš Tibitanzl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Neobyčejní, Matyáš Tibitanzl, rozhovor, malování na tenisky, malování, obuv, Vánoce, hobby, tenisky, Instagram, USA, Německo, Evropa, iPad, projekt, vysoká škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevěděl jsem, co dát přítelkyni k Vánocům. Tak vznikl nápad na malování na tenisky, říká Matyáš Tibitanzl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.