Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Labutě ohrožují vlasce a rybářské háčky, které se jim zasekávají do krku, bez pomoci zahynou

Během krátké doby už podruhé vyráželi experti z plzeňské záchranné stanice živočichů na záchrannou misi na Berounku do Stradonic pod Nižborem. Opět se jednalo o labuť se zaseknutým rybářským háčkem uvnitř jícnu. Přímo na místě pak veterinářka v polních podmínkách provedla bleskovou a úspěšnou operaci.

„Tentokrát se jednalo o hnízdícího samce s rybářským vlascem čouhajícím ze zobáku. Na stejné lokalitě jsme loni koncem prosince odchytávali a následně i ošetřovali samici, která se chytila na kovovou třpytku. Obrovský trojháček chycený v koutku zobáku s utrženým vlascem by si labuť sama určitě nevyndala,“ uvedl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Labutě u Stradonic už experty ze záchranné stanice dobře znají a jejich odchyt je proto mnohem obtížnější. „Odchytit dospělou letu schopnou labuť v plné síle není nic jednoduchého. Před kajakem vám ulétne, na pečivo k ruce nejde, navíc vás zná z let předešlých zejména při kroužkování a člověk stojící na břehu, oblečený v neoprenu, je podezřelý už sám o sobě,“ popisuje obtížnou akci Makoň.

V prosinci skákala do studené Berounky v neoprenu Hana Makoňová. Tentokrát ale neměla čas obléknout se do neoprenu. A za labuťákem se zaseklým háčkem v krku statečně skočila do vody jen ve spodním prádle. Úspěšná byla i tentokrát a labuťáka se jí podařilo odchytit a odnést na břeh. Po osušení se okamžitě pustila i do samotné operace.

Ošetření proběhlo opět na místě, tak aby se samec mohl hned vrátit zpět k samici sedící na hnízdě. Rybářský háček z jícnu bylo třeba šetrně vyoperovat. Bezprostředně po bleskovém zákroku byl skutečně zachráněný labuťák vypuštěn opět do vody. Podobných zákroků už mají experti z Plzně na svém kontě celou řadu.

S rybářskými vlasci a háčky svádějí labutě na vodních plochách nejen v Plzeňském kraji nekonečný a nerovný boj. Velmi často totiž končí tito velcí ptáci s háčky zaseknutými do různých částí těla a zamotáni do vlasců. Bez pomoci člověka pak hynou trýznivou smrtí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, labutě, labutě zraněné rybářským háčkem, rybářské háčky, rybářské vlasce, záchranná stanice živočichů, Stradonice, Berounka, Nižbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labutě ohrožují vlasce a rybářské háčky, které se jim zasekávají do krku, bez pomoci zahynou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.