Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé neví, jak pracovat s prostorem a sází rostliny na nevhodná místa, říká zahradní architekta

Zájem o zahrady mezi lidmi pomalu roste. Velký vliv na to měla i pandemie a omezení cestování. Jaké jsou nejčastější chyby při zakládání zahrady? Překvapivě samotný prostor, který si lidé neumí rozvrhnout i to, že umístí rostliny na špatná místa. Co je naopak v poslední době in? Na to jsme se ptali zahradní architekty Mileny Vladykové.

Konečně je tu duben, teploty pomalu rostou a konečně se lidé dočkají i rozvolnění opatření, kdy budou moci vyjet na své milované chalupy. Velmi populární jsou i zahrádkářské kolonie ve městě či komunitní zahrady. V případě plánování rodinného domu je pak na místě si přizvat na pomoc odborníka.

„Zahrada navazuje na dům a je třeba to dobře provázat. Ve výsledku pak lidé i ušetří, když vše naplánují hned, než když pak zpětně předělávají celou zahradu. Pak je samozřejmě dobré, aby si lidé dobře vybrali, kdo jim bude projekt realizovat. Neuškodí chvilku pátrat na internetu a vyhledat si recenze a ukázky realizací,“ říká úvodem zahradní architekta ze společnosti ZR Servis Milena Vladyková.

A jaká je pak ta největší chyba, které se lidé dopouštějí? Podle Vladykové neumí pracovat s prostorem, který mají. Také mnohdy sází rostliny na naprosto nevhodná místa.

„Například stínomilné rostliny dají na sluníčko, kyselomilné na vápno a pak se diví, že to neroste. Velký nešvar vnímám i v zahradnictvích, kde se kolikrát objevují nekvalitní výpěstky, které laik nerozpozná. Koupí si napadenou sazenici, špatně zapěstovanou nebo kdy nemají vůbec rozvinuté kořenové systémy. Na rostlině to nejde na první pohled ani poznat,“ vysvětluje.

A na co je nyní ideální čas? Podle odborníků je právě teď doba, kdy by se lidé měli zaměřit na péči o trávník.

„Je hraniční doba na zmlazovací řezy. Ideální je březen, ale děláme to i dnes. U trávníků je čas na vyčesávání, vertikutaci a jarní hnojení s dusíkem, aby se po zimě trávník pořádně nastartoval,“ radí architektka.

I v oblasti zahrad se trendy proměňují. Podle odborníků se víc dostává do popředí téma zadržování vody v krajině, a tak lidé dávají víc přednost trvalkám a extenzivním trávníkům, které se sekají dvakrát do roka a jedná se o luční směsi. Móda vypiplaného anglického trávníků tak nejspíš pominula.

Komunitní zahrady jsou čím dál populárnější

I v Plzni mohou lidé objevit kouzlo komunitní pěstírny. Jednu takovou provozuje spolek Pěstuj prostor v areálu DEPO 2015.

„Zeleninu a bylinky pěstujeme v unikátních obřích betonových květnících s keramickou mozaikou, které si můžete pamatovat z různých míst v Plzni – dříve stávaly například na hlavním náměstí či u výstaviště a nám se jich několik podařilo zachránit před odvozem na skládku,“ říká Silvie Hašlová, koordinátorka zahrady.

Zájemci si mohou pronajmout záhony, kdy je v ceně zahrnuto vše potřebné pro zahradničení. Ze společného záhonu zase získají bohatou sklizeň mnoha druhů bylinek.  

„Prostory zahrady mohou zahradníci využít i k posezení s přáteli či grilování. Časově vytížené pěstitele jistě potěší možnost střídat se v zalévání s ostatními a nemuset do Depa docházet každý den, aby o jejich rostliny bylo dobře postaráno. Senioři zase ocení, že se k vyvýšeným záhonům nemusejí ohýbat,“ dodává Hašlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com + Pěstuj prostor

Štítky zahrada, zahradní architekta, pěstování, pěstírna, Pěstuj prostor, rostliny, zahradní architekt, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé neví, jak pracovat s prostorem a sází rostliny na nevhodná místa, říká zahradní architekta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.