Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Knihovna v Plzni nabízí kromě knih deskové hry či tematické sady

Knihovny už dávno nejsou jen místem pro půjčování knih nebo časopisů. S rozvojem technologií a změnou životního stylu se mění i návyky čtenářů a klesá počet pravidelných návštěvníků i množství půjčených knih. Knihovny se tak snaží nabízet co nejrozmanitější akce, doplňkové služby a formy pomoci čtenářům. Základ knihovní sítě položil před sto lety zákon o veřejných knihovnách. Od té doby se jejich služby značně změnily, velkých změn doznávají hlavně v posledních letech, řekla ředitelka Knihovny města Plzně (KMP) Helena Šlesingerová.

KMP je s téměř 28.500 registrovanými uživateli a bezmála půlmilionem knižních jednotek jednou z největších městských knihoven v ČR. V Plzni funguje už 143 let. V posledních letech ubývá lidí, kteří čtou pravidelně a hodně. "V minulosti tu bylo mnohem více čtenářů, kteří měli četbu jako hlavní zálibu, chodili hodně často a odnášeli si velké množství knih. Také spoustu informací, které dříve hledali v knihách, dnes nacházejí na internetu," řekla ředitelka. Podle zkušeností knihovníků dříve lidé chodili do knihovny jednou za dva týdny i častěji, teď nejčastěji přicházejí jednou za jeden až dva měsíce. Z výročních zpráv vyplývá, že v roce 2010 navštívilo KMP v průměru 1595 lidí denně a vypůjčili si 4928 knih, nosičů či dalších věcí, loni to bylo denně 1390 návštěvníků a 3841 výpůjček.

"Na rozdíl od univerzitní nebo studijní a vědecké knihovny, které studenti navštěvují, protože kvůli studiu musí, k nám chodí lidé, protože chtějí. Musíme tedy o ně víc pečovat a připravit jim atraktivní nabídku," uvedla Šlesingerová. Knihovna proto přemýšlí, jak si své čtenáře udržet. Kromě knih tak KMP, jež má ve městě 22 výpůjčních míst včetně pojízdného bibliobusu, půjčuje i audioknihy, elektronické knihy včetně čteček, v nabídce je 1815 deskových her. Stále populárnější jsou tematické kufříky pro děti, kterých měla loni KMP 122. Pro děti se specifickými potřebami nebo zdravotním handicapem nabízí knihovna lekotéku. Je to soubor pomůcek, didaktických hraček a her, které napomáhají k rozvoji. Loni měla knihovna 190 takových pomůcek například pro logopedii, pro dyslektiky, na procvičování zručnosti či logického myšlení.

Pro půjčení na místě nabízí knihovna čtecí brýle, což lidé hojně využívají, stejně jako možnost půjčit si domů látkovou tašku na odnesení vybraných knih. Pro staré, nemocné nebo handicapované čtenáře knihovníci provozují donáškovou službu. Loni tak obsluhovali 60 lidí v domovech pro seniory i soukromých bytech a uskutečnili u nich 350 návštěv. V některých pobočkách v Plzni je možné koupit si špunty do uší nebo třeba vyměnit semínka s jinými pěstiteli. "Velké knihovny v zahraničí jdou s nabídkou ještě dál, třeba mají i koutek se šicím strojem nebo 3D tiskárny, které mohou lidé využívat," řekla Šlesingerová.

Knihovna pořádá také vzdělávací, kulturní i zábavní programy. Loni to bylo v průměru denně osm přednášek, výstav, křtů knih, hudebních nebo literárních setkání a dalších akcí. Loni připravila knihovna 2022 akcí, které navštívilo 45.514 lidí. V roce 1998 to bylo 570 akcí ročně pro 23 673 návštěvníků, v roce 2008 pořádala KMP 1591 akcí pro 35 227 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, literatura, knihovny, Plzeňský, kniha, knihovna, Plzeň, Knihovna města Plzně, desková hra, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna v Plzni nabízí kromě knih deskové hry či tematické sady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.