Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O víkendu začíná Sčítání lidu 2021. Letos bude probíhat primárně on-line

Již o tomto víkendu začíná Sčítání lidu 2021. Od soboty 27. března budou lidé moci vyplnit elektronický formulář a od poloviny dubna poté jeho tištěnou verzi. V čem je sčítání jiné než v roce 2011 a jak bude probíhat sčítání on-line?

On-line sčítání začne o půlnoci z 26. na 27. března 2021 a potrvá do 9. dubna. Tištěnou verzi formuláře bude poté možné vyplnit od 17. dubna do 11. května.

On-line sčítání

V případě potřeby lze sečíst nejen sebe, ale také celou rodinu. Vyplňující musí znát situaci v domácnosti a požadované osobní údaje jejích členů.

Bez kontaktu se sčítacím komisařem se lidé budou moct sčítání zúčastnit na webu ČSÚ scitani.cz nebo skrz mobilní aplikaci s názvem Sčítání21.

K přihlášení k on-line sčítání lidé použijí číslo platného osobního dokladu (občanský průkaz, cestovní pas nebo doklady vydané cizincům) a datum narození. Použít se může také elektronická identita nebo datová schránka fyzické osoby.

Tištěný formulář se odevzdá na poště nebo vhodí do schránky

Pokud lidé nevyužijí on-line sčítání, musí v době od 17. dubna do 11. května vyplnit tištěný formulář. Ten získá každý spolu s odpovědní obálkou od sčítacího komisaře nebo na kontaktních místech sčítání. Vyplněný formulář v obálce se odevzdá na poště nebo vhodí do poštovní schránky.

Sčítání je povinné, za nevyplnění hrozí pokuta až 10 tisíc

Podle zákona je sčítání povinné. Tuto povinnost mají všechny osoby, které mají trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů a také osoby, kterým byl v Česku udělen azyl. Patří sem i ostatní osoby, které jsou na území ČR v rozhodný okamžik. Povinnost sečíst se se nevztahuje pouze na cizince, kteří jsou v Česku na dobu kratší než 90 dnů (například turisté).

Za nevyplnění formuláře hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun.

O polovinu méně údajů než v roce 2011

Letošní sčítání bude primárně on-line. I před deseti lety bylo možné formulář vyplnit na počítači, zhruba čtvrtina formulářů tehdy již přišla elektronicky. V té době však byly hlavním způsobem předávání informací papírové formuláře, kdy každý člověk v domácnosti dostal zelený sčítací list osoby, každá domácnost žlutý bytový list a majitelé nebo správci bytových domů oranžový domovní list. Letos bude muset vyplnit listinný sčítací formulář každý, kdo se do 9. dubna nesečtete prostřednictvím internetu. Sběr listinných formulářů proběhne za přísných hygienických opatření.

Formulář bude kromě češtiny dostupný také v dalších sedmi jazycích – angličtina, němčina, polština, ruština, ukrajinština, vietnamština a romština.

Sčítací formulář obsahuje o polovinu méně údajů než při minulém sčítání v roce 2011. Vyplňují se například údaje o domě či bytě a o všech osobách, jež tam společně žijí. Zjišťuje se i první bydliště po narození a místo obvyklého pobytu rok před sčítáním, informace o nejvyšším ukončeném vzdělání, zaměstnání a místě pracoviště nebo školy. Jako dobrovolné jsou zařazeny otázky týkající se národnosti a náboženské víry. Otázky se netýkají majetkových poměrů ani zdravotního stavu.

Důležité pro sčítání je obvyklé bydliště

Při sčítání se zjišťuje takzvané obvyklé bydliště. Jde o místo, kde člověk skutečně bydlí a kde má domácnost. Adresa trvalého bydliště není tedy pro účel sčítání podstatná. Pokud se člověk v průběhu sčítání stěhoval, uvádí se bydliště k půlnoci z pátku 26. března na sobotu 27. března.

Pravidelná sčítání reflektují strukturální změny, kterými společnost prochází. Mění se proto i zjišťovaná data. Za sto let od prvního československého censu v roce 1921 mnohé otázky jako gramotnost či tělesné vady z dotazníků zmizely, některé jako vyznání se zase po čtyřicetileté pauze v roce 1991 vrátily.

Výsledky sčítání jsou anonymní. Pro vyplnění formuláře je však třeba uvést totožnost, aby se zajistilo, že se každý sečte pouze jednou. Výsledky pak již žádné osobní údaje obsahovat nebudou a budou uveřejněny pouze v souhrnné podobě, která neumožňuje identifikaci osob. Veškeré osobní údaje jsou zpracovávány v souladu s příslušnými právními předpisy. Osoby, které se s údaji ze sčítání seznámí, jsou povinny zachovávat mlčenlivost.

První výsledky budou zveřejněny na přelomu let 2021 a 2022. Další definitivní výstupy budou publikovány podle průběhu zpracování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČSÚ

Štítky sčítání, Česko, 2021, sčítání obyvatel, populace, osobní údaje, Český statistický úřad, sčítání lidu, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu začíná Sčítání lidu 2021. Letos bude probíhat primárně on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.