Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

U Hlavního nádraží pokročila stavba areálu z modulových budov s vyhlídkovou plošinou

Do dvou měsíců vyroste infocentrum s vyhlídkovou věží na volné zatravněné ploše mezi ulicemi Americká, Šumavská a Sirková v blízkosti Hlavního vlakového nádraží v Plzni. Vznikne tak nový areál vytvořený z modulových budov. Vedle městského infocentra nabídne široké služby pro cestující i turisty přijíždějící do města. Chybět nebude kavárna a gastro provozy s krytou terasou, kryté stojany na kola a koloběžky a další mobiliář související s provozem dopravních terminálů.

Plocha mezi vlakovým a autobusovým nádražím v Plzni je velice frekventovaným místem. Potkávají se zde cestující a turisté přijíždějící do města vlakem či autobusem, oblastí prochází velmi frekventované páteřní dopravní tepny. „Pro Plzeň je toto místo u vlakového a autobusového nádraží zcela zásadní. Jde o vstup do města, místo, kde se lidé potkávají a kde mají zvýšené nároky na čisté a funkční zázemí a městský mobiliář. S trvalou výstavbou se zde počítá až za 5 let a do té doby nemůžeme čekat. Modulový systém stavby je ideálním dočasným řešením,“ komentoval zahájení stavby primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Po ukončení rekonstrukce hlavního vlakového nádraží Plzeň rozhodlo vedení města o další zástavbě v přilehlém území. S trvalou zástavbou počítají dlouhodobé územní a rozvojové plány města, avšak v horizontu příštích pěti až deseti let. Vzhledem k tomu, že je nutno frekventované místo se specifickými nároky cestujících dovybavit službami, rozhodlo vedení města o výstavbě těchto budov. S ohledem na tuto skutečnost, byl vybrán stavební modulový systém společnosti Cubespace.

„Snadná montáž hrubé stavby a možnost měnit funkce jednotlivých částí je hlavní výhodou našeho systému. Modulové řešení dovoluje založit stavbu bez složitých a nákladných zemních prací a umožňuje přesunout stavbu, nebo využit její části znovu, po skončení původní funkce v konkrétním místě“ uvedl Pavol Stuchlík ze společnosti Cubespace.

Dominantou areálu bude vyhlídková terasa 12 metrů nad zemí

Celý prostor je osazen třemi samostatnými objekty. Inspirací pro návrh z modulů Cubespace byl projekt Manifesto Florenc, který úspěšně funguje v Praze. Dominantní a nejvyšší je objekt infocentra s přilehlou vyhlídkovou věží. Ten je tvořen celkem z deseti modulů a jeho součástí je vyhlídková terasa ve výšce 12 metrů nad terénem. V přízemí je umístěno turistické informační centrum, v prvním patře je navržen výstavní a prezentační prostor města Plzně. Rozměr jednoho modulu je 2,5 x 6 metrů. Celková užitná plocha v obou poschodích je 80 čtverečních metrů.

Druhý objekt je jednopodlažní a je zde prostor pro čtyři různá prodejní místa, ve kterých se počítá s prodejem jídla a pití. Přesný druh provozu bude určen po výběru konečných provozovatelů na konci dubna 2021. Objekt tvoří deset modulů o rozměrech 3 x 7,8 metrů. V zázemí bude WC a prostor pro personál. Střecha je navržena jako zelená, tvoří ji rozchodníkový koberec a přispívá tak ke zpříjemnění prostoru.

Poslední, třetím objektem je sestava pěti modulů, které budou sloužit jako kryté stojany na kola a městské koloběžky a sklad potřebný pro provoz všech objektů. K němu je možno kdykoliv přistavět dalších až 10 modulů pro případné rozšíření některých služeb, nebo vybudování veřejného WC. Talké v tomto případě bude mít zelenou střechu.

Spojujícím bodem mezi všemi objekty je rozsáhlá dřevěná terasa. Ve středu jsou zasazeny dva platany. Terasa poskytne prostor pro venkovní sezení k přilehlým gastro provozům. V místě terénního zlomu na terasu plynule navazuje pobytové dřevěné schodiště. V prostoru jsou umístěny dřevěné květníky, proběhly rozsáhlé sadové úpravy směrem do křižovatky ulic Sirková a Šumavská. Vše je doplněno designovým městským mobiliářem.

Provozovatel infocentra bude městská příspěvková organizace Plzeň – TURISMUS, která provozuje turistické informační centrum na náměstí Republiky. Kromě informační služby  infocentrum v budoucnu nabídne i prodej vstupenek na různé kulturní akce a upomínkové předměty města Plzeň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Cubespace

Štítky infocentrum, modulové budovy, gastro provoz, turistický ruch, Cubespace, vyhlídka, Plzeň, terasa, nábytek, Martin Baxa, ODS, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Hlavního nádraží pokročila stavba areálu z modulových budov s vyhlídkovou plošinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.