Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Stovky porušení pandemických nařízení řešili za rok v Plzeňském kraji policisté i úředníci

Stovky přestupků proti nařízením souvisejícím s šířením koronaviru řešili za uplynulý rok v Plzeňském kraji policisté, strážníci, hygienici i úředníci správních úřadů. Prvním opatřením byl před rokem zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, následovaly další zákazy. Zatímco před rokem strážníci či policisté přestupky řešili převážně domluvou, teď jsou přísnější a přestupky nezřídka končí pokutou nebo ve správním řízení. Protože dodržování opatření kontroluje policie i strážníci a přestupky řeší města či hygienici, nelze dojít k přesnému souhrnnému počtu odhalených přestupků. 

Policie v kraji od loňského března do konce minulého týdne řešila 983 případů porušení mimořádných opatření, tedy zejména nařízení o nošení roušek nebo dodržování nařízené karantény. Porušení krizových opatření policie za stejnou dobu zjistila 1036, nejčastěji šlo o porušení zákazu nočního vycházení, porušení omezení pohybu nebo omezení otevírací doby provozoven, řekla krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Nejvíc porušení zaznamenali v okrese Plzeň-město, nejméně jich bylo na Rokycansku.

Část zjištěných přestupků od policie i strážníků končila na plzeňském magistrátu. Odbor správních činností podle vedoucího Romana Matouška za dané období registruje celkem 406 případů, udělil 141 pokut v celkové hodnotě 111 000 korun.

Porušení nařízení poslední dobou přibývá, uvedla mluvčí městské policie v Plzni Jana Pužmanová. "Denně se počet porušení restriktivních opatření řešených strážníky pohybuje zhruba kolem pěti desítek případů," řekla. Upozornila, že od konce února platí novela, podle níž se nenošení ochrany dýchacích cest nově zapisuje do evidence přestupků, takže policie i správní orgány mají přehled o opakovaných porušování opatření.

Nenošení roušky loni na jaře strážníci v Plzni řešili domluvou v 62 případech a 22 skutků předali správnímu orgánu. Od podzimu do současnosti zjistili 932 těchto přestupků, z toho 224 řešili pokutou a 37 skutků předali správnímu orgánu. Porušení krizových opatření, tedy například zákazu vycházení, shlukování, popíjení alkoholu na veřejnosti nebo neoprávněné otevření provozovny na jaře strážníci řešili domluvou ve 106 případech a osm jich předali ke správnímu řízení. Od podzimu do současnosti evidují těchto přestupků 1175, z toho v 251 případech za ně dali pokuty a 95 případů oznámili správnímu orgánu.

V Domažlicích strážníci podle zástupce velitele Radovana Plška za uplynulý rok řešili domluvou například dvě porušení zákazu nočního vycházení a šest porušení omezení volného pohybu. Nenošení roušky třiadvacetkrát vyřešili domluvou, v 18 případech oznámili správnímu orgánu a v 15 případech dali pokutu. Celkem uložili pokuty za 32.500 korun.

Pracoviště krizového řízení domažlické radnice obdrželo 89 oznámení o přestupcích. Loni na jaře jich bylo 19. "Částečně se jednalo o nenošení roušek a větší část byla spojená s přestupem hranic," uvedla referentka Jitka Kalíšková. Od podzimu úřad řeší dalších 70 oznámení, a to hlavně o porušení omezení pohybu, pití alkoholu na veřejnosti nebo nedodržení nařízení o uzavření provozoven a služeb. "Většina případů je stále v řešení a narážíme na řadu překážek. Osoby nepřebírají písemnosti na trvalé adrese a není známé místo jejich současného pobytu, nedostavují se na jednání a nyní se začínají množit i opakované případy. Několik přestupků bylo spácháno cizími státní příslušníky," dodala Kalíšková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky přestupky, koronavirus, zákaz vycházení, vládní nařízení, pokuty, Plzeňský kraj, policie, správní úřad, jaro, Plzeň, Roman Matoušek, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky porušení pandemických nařízení řešili za rok v Plzeňském kraji policisté i úředníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.