Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pronásledoval převaděče migrantů v Makedonii, zachraňoval životy. Poděkování od lidí pro nás stejně znamená nejvíc, říká policista ze Zbirohu

PR článek

Za svou policejní kariéru zažil pronásledování převaděče uprchlíků na Balkáně a pomáhal zachraňovat desítky životů, na druhou stranu zná velmi dobře i denní policejní práci malém městě. Zdeněk Dubček slouží u Policie České republiky šest let. A přestože je to někdy náročné, rozhodně by neměnil.

Praporčík Zdeněk Dubček slouží na policejní stanici Zbiroh na Rokycansku. K policii nastupoval, když mu bylo 24 let a přestože působí na menším oddělení, rozhodně se nenudí. Díky službě v pořádkové jednotce plzeňského krajského ředitelství byl i na misi v Severní Makedonii, za kterou si nakonec vysloužil ocenění od policejního prezidenta. 

Proč jste si vybral zrovna práci u Policie České republiky? 

Jako kluk jsem měl rád adrenalin a sport. Byl jsem i zvědavý, jestli zvládnu fyzické a hlavně psychologické testy, které nejsou zrovna nejlehčí. A navíc jsem si říkal, že takhle budu moci pomáhat ostatním. 

Samozřejmě, že po přijetí jsem musel nastoupit do školy, učit se, projít různými kurzy, ale ten rok, který jsem byl mimo domov na škole, mi hodně dal. A ke všemu mi již běžel plat, měl jsem zajištěné ubytování a stravu, tak jsem si našetřil i nějaké peníze. 

Když se podíváte zpátky, nelitujete toho rozhodnutí? 

Nelituji. Jsem rád, že jsem policista, a že nosím uniformu. Samozřejmě jsou chvíle, kdy není člověk vždy pozitivně naladěn, někdy se bohužel nepovede zachránit lidský život, ale více převažují ty dobré pocity. Ať vypátráte pachatele, někomu pomůžete nebo jen v uniformě působíte preventivně.  

Hlavně od začátku mám kolem sebe partu stejně naladěných kolegů, což se v práci, kde trávíte někdy i 24 hodin denně, počítá. 

Zažil jste za svoji službu něco zajímavého, co si budete dlouho pamatovat?  

Zážitků je více, ale například, když jsem byl vyslán na misi do Makedonie, tak jsme jeden den vypátrali převaděče. Ten utekl při silniční kontrole jiným kolegům a skočil do řeky Vardar se silným proudem.  Stopu nalezl služební pes, kterého se cizinec pokusil utopit a my jsme ho pak s kolegy pronásledovali a zadrželi. 

Hned druhý den jsme poskytovali první pomoc 31 nelegálním migrantům. Kolegové pronásledovali řidiče nákladního vozidla, který násilně projel dvěma kontrolními stanovišti bez zastavení a ujížděl od hranic směrem do vnitrozemí.  

Najednou řidič vyskočil z rozjetého vozidla a to spadlo z desetimetrového srázu dolů. Uvnitř vozidla se nacházelo 31 osob, kterým jsme poskytovali první pomoc a udržovali je ve stabilizovaném stavu za neustálé kontroly jejich životních funkcí do příjezdu lékařů. 

I v rámci vašeho oddělení na Rokycansku, které je jinak asi klidnější oproti větším městům, zažíváte nějaká dobrodružství? 

Každý den je jiný, některý je klidnější, další je hektický. I tady jsme několikrát s kolegy poskytovali první pomoc v rámci dopravních nehod, nebo když člověk zkolaboval na ulici. 

Naše hlídka slouží i jako tzv. prvosled, takže máme občas i rychlou akci. Prvosled znamená, že máme být na místě jako první a musíme umět zasáhnout proti útočníkovi. 

Tyto hlídky jsou primárně určeny k eliminaci útočníka nebo skupiny osob. Vzhledem k tomu, že se jedná o agresivní nebo nebezpečné osoby, máme i patřičné vybavení. Od zbraní až po zdravotnický materiál. A jsme samozřejmě proškoleni.  
Více než dobrodružství nás ale vždy potěší, když si lidé váží naší práce a slovo děkuji, pro nás znamená nejvíc. Proto jsme tu, abychom pomáhali a chránili. 

Všiml jste si za těch šest let, co sloužíte nějaké změny ve fungování policie? 

Změny jsou patrné určitě na vybavení, které je stále lepší. Ať jde o novější vozidla či jejich vybavení, zbraně, funkčnost uniforem, to vše nám určitě ulehčuje naši práci. 

Navíc procházíme různými kurzy a máme možnost vzdělávání se. Člověk se pořád učí. Nezakrní, jak se říká. 

Doporučil byste svým kamarádům, aby se přidali k policii? 

Bez váhání musím říct, že ano. Naše práce je každý den jiná, žádný stereotyp. I v této nejisté  covidové době máme navíc jistotu zaměstnání a platu. K tomu příjemné bonusy jako šest týdnů dovolené a nebo příspěvky na dovolenou.  Navíc každý, kdo dnes nastoupí, dostane náborový příspěvek 110 tisíc korun. 

Peníze ani benefity by však neměly být hlavní motivací, tou by vždy měla  zůstat chuť dělat něco smysluplného pro společnost a učit se novým věcem.

Mám zájem o práci u Policie ČR

Zaujala vás možnost práce u policejního sboru? Přidejte se do řad Policie České republiky. Vyplňte stručné informace o sobě a ozve se vám policejní náborář.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie čr, rozhovor, zdeněk dubček, rokycany, práce, Severní Makedonie, Zbiroh, policie, Policie České republiky, Balkán, okres Rokycany, první pomoc, uniforma, Česko, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pronásledoval převaděče migrantů v Makedonii, zachraňoval životy. Poděkování od lidí pro nás stejně znamená nejvíc, říká policista ze Zbirohu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.