Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Učiliště v Plzni má novou halu na výuku instalatérů či malířů

Střední odborné učiliště stavební v Plzni (SOUS) dokončilo za téměř 50 milionů korun novou halu pro výuku oborů truhlář, instalatér, malíř a lakýrník. Stavba podpořená evropskou dotací 45 milionů z programu IROP soustředí praktickou výuku ze tří dosavadních nevyhovujících pracovišť. Vznikly tam dílny s moderními stroji a nářadím, které mohou podle školy nalákat zájemce o stavební obory, jejichž počty v minulých letech klesaly. Učňů je o desítky procent méně než před 30 lety. Novinářům to řekl ředitel školy Miloslav Šteffek. Tato škola je jediným čistě stavební učilištěm v Plzeňském kraji.

V hale, kde chce SOUS pořádat i prezentace firem, je ruční truhlářská dílna se stoly, kompletně vybavená strojní truhlářská dílna, malířská dílna na všechny techniky nebo instalatérská dílna spíše pro učně prvních ročníků. "Věříme tomu, že moderní hala přiláká více zájemců o obory. Budeme sem vodit děti a rodiče při dnech otevřených dveří i děti ze základních škol, které u nás jednou týdně absolvují odpolední kroužky podpořené krajským grantem," uvedl ředitel.

Učiliště si ještě ponechalo modernější dílny v Jateční ulici v Plzni, kde soustředí "střechařská" řemesla, tedy tesaře, klempíře a pokrývače. Jediný obor, který podle ředitele zůstane bez zázemí dílen, budou zedníci, u nichž se ale firmy stejně snaží, aby se pohybovali po stavbách. "Ale učebnu pro ně jsme teď na internátu také udělali," řekl. Všechna řemesla pracují na zakázkách v terénu, za které dostávají žáci odměny a učilišti to přináší peníze.

"Největší zájem je o obor truhlář, jichž máme přes 80, instalatérů k 80, malířů 12 v každém ročníku. Docela se daří zedníci a každý rok nabíráme 12 tesařů," uvedl Šteffek. Nejhůře jsou na tom pokrývači, které se dva roky nedaří nabrat, klempíři se drží na minimálních počtech. Přitom poptávka stavebních firem je vysoká po všech profesích.

Krajské učiliště, pod které od roku 2015 spadá i střední škola v Horní Bříze zaměřená na keramické obory, má nyní 300 učňů v Plzni a stovku v Horní Bříze. Po osmi letech propadu loni přijalo SOUS více dětí než dříve, a to do Plzně i do Horní Břízy dohromady 170. Letos bude počet přijatých podle školy stejný.

Autoři | Foto SOU stavební

Štítky ČR, EU, stavby, školy, zaměstnanost, správa, střední, Plzeňský, Plzeň, malíř, instalatér, dílna, Plzeňský kraj, Horní Bříza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učiliště v Plzni má novou halu na výuku instalatérů či malířů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.