Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Cestovatelská legenda Miroslav Zikmund slaví své 102. narozeniny, veřejnosti se zpřístupní i jeho vila

Cestovatel a bez nadsázky i hrdina několika generací Miroslav Zikmund, slaví dnes své 102. narozeniny. Rodák z Plzně spolu se svým přítelem Jiřím Hanzelkou procestoval místa, o kterých se obyvatelům tehdejšího Československa ani nesnilo. Nyní sám obdarovává své příznivce, kteří budou moci po rekonstrukci nahlédnout do jeho vily, ve které žil a bádal skoro 70 let.

S Jiřím Hanzelkou se seznámili už v roce 1938 na studiích Vysoké školy obchodní v Praze. Oba mladé muže spojovala zvědavost a vášeň pro cestování. Už tehdy se v jejich hlavách zrodil plán procestovat pět světadílů. Od vysněné cesty je neodradilo ani vypuknutí války a uzavření škol. Nadále pilovali cizí jazyky, leželi v mapách a hltali cestopisy. Po válce získali tituly inženýrů a na praxi nastoupili do kopřivnické Tatry. Tam se jim podařilo přesvědčit vedení a rázem se stali obchodními zástupci.


Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund

V dubnu 1947 s Tatrou 87 vyrazili propagovat tuzemský průmysl do zahraničí, kde chtěli točit i filmy. Projeli celou Afriku a Jižní Ameriku. Vízum do USA se jim už získat nepodařilo, a tak se roce 1950 vrátili domů. Na druhou velkou výpravu se vydali o devět let později. Tentokrát s větším vozem a dalšími dvěma kolegy. Projeli Asii a Oceánii, z cest posílali příspěvky do rozhlasu, televize a samozřejmě i do novin a časopisů. Nafotili tisíce snímků a natočili čtyři celovečerní filmy.

Po roce 1968 se angažovali ve prospěch reformních hnutí a oběma bylo rázem zakázáno veřejně publikovat. Po roce 1989 trápili Jiřího Hanzelku zdravotní potíže, a tak se na cesty vydal jen Zikmund. V roce 1991 vyrazil do Japonska, o  rok později navštívil Austrálii a v roce 1994 Nový Zéland. Ještě v roce 1996 se účastnil s dokumentaristy expedice "Sibiř - peklo, nebo ráj". V roce 2000 procestoval Srí Lanku, Maledivy i USA.

Pamětní deska Miroslava Zikmunda na jeho rodném domě v Plzni na Slovanech. Slavnostně odhalena byla 27. května 1999 (foto: socharstvi.info)

Jiří Hanzelka zemřel 15. února 2003. Miroslav Zikmund se stále těší pevnému zdraví a své příznivce a budoucí badatele ke svým narozeninám sám obdaroval. Spolu se Nadačním fondem Zikmundova vila chce svůj dům ve Zlíně, kde žil a bádal, zpřístupnit veřejnosti.

Mirek se má dobře, je v dobrém zdravotním stavu a je spokojený. Stejně tak vášnivě jako cestoval, psal a archivoval, tak teď odpočívá. Už ho netlačí žádné termíny, žádné úkoly, takže se naplno věnuje zaslouženému odpočinku. Co ho nesmírně těšilo mezi 101 a 102. rokem života je to, že se podařilo vilu předat. Dům se nyní dočká nového smyslu a využití, což byl velký Mirkův sen, o kterém si myslel, že už se nesplní. S novým majitelem je neustále v kontaktu a zajímavá se o to, co ve vile děje a bude dít,“ řekla Jana Macalíková, dcera Zikmundovy životní partnerky.

Česmír Vančura je Zlínský podnikatel a prezidentem zlínského filmového festivalu. Nyní je také novým majitelem vily. Ta musí projít řadou úprav. Do budoucna by se zde mohly konat různé akce, přednášky i prohlídky pro veřejnosti. Písemné materiály se také dočkají digitalizované podoby a budou k dispozici všem zájemcům a badatelům.

Interiér vily ve Zlíně, ve sklepních prostorách by mělo vniknout návštěvnické centrum, úrav se dočká i zahrada

„Řídíme se tím, co si přeje Mirek Zikmund. Ten vyjádřil přání, aby byla vila zpřístupněna odborné badatelské veřejnosti. Po debatě jsme se domluvili, že dům otevřeme i ostatním. Maximum věcí chceme v domě ponechat v autentickém stavu. V místě, kde jsou sklepy, chceme vybudovat malé návštěvnické centrum. Malé skupiny v doprovodu průvodce bude možné pak provést vilou. Je to všechno ale spojené s tím, jak se nám všechny opravy podaří dotáhnout do konce,“ dodal Vančura.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch + Archiv H+Z | Zdroj plzen.eu

Štítky Miroslav Zikmund, výročí, cestovatel, Jiří Hanzelka, Plzeň, Zlín, vila, narozeniny, dům, Československo, Vysoká škola obchodní v Praze, USA, Tatra Trucks, Tatra 87

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovatelská legenda Miroslav Zikmund slaví své 102. narozeniny, veřejnosti se zpřístupní i jeho vila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.