Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Střediska v Plzeňském kraji čeká díky sněžení i prázdninám nápor návštěvníků

Díky vydatnému sněžení a prázdninám očekávají zimní střediska v Plzeňském kraji výrazný nápor běžkařů, ale i sáňkařů a pěších turistů. Obce od středy upravily desítky kilometrů hlavních tras a zajistí jejich protažení i o víkendu, kdy má opět lokálně sněžit. Dětem z Klatovska a Rokycanska začínají jarní prázdniny, a tak čekají příjezd rodin do chalup, apartmánových bytů a na jednodenní výlety.

Na Železnorudsku je od úterý upraveno 36 kilometrů běžeckých tras. "Projížděli celou stranu od Gerlovy Hutě na Pošťák, na Grádl až Zámecký les, pod Sklářským vrchem i na druhou stranu na Nový Brunst. Rolba pojede také zítra," uvedla Ivana Vybíralová z infocentra v Železné Rudě. Ve středu se upravovaly závodní okruhy na Belvederu. Na všech stopách je 30 až 40 centimetrů sněhu, něco odtálo minulý týden, kdy pršelo. "Přes noc napadlo pět čísel sněhu, trošku sněží i teď," řekla.

Nejvíce lidí běhá směrem na Gerlovu Huť, kde jsou podle Vybíralové na nástupním místě přeplněná parkoviště a lidé parkují i na silnici. "Nejvíce frekventované je to na Hofmanky nebo z Belvederu na Hofmanky a na Gerlovku," konstatovala pracovnice infocentra.

Dopolední teploty v oblasti byly letos poprvé pod minus deseti stupni a na nejvyšších kopcích Pancíř a Špičák ještě o pět stupňů méně. "Od zítřka až do příštího týdne mají být celodenní mrazy a sluníčko," uvedla. Přes víkend zatím sněžení není hlášené.

"Celá Gerlovka je plná i ve všední dny, v Železné Rudě moc lidi nejsou," řekl městský strážník. Podle záběrů z kamer děti sáňkují na svazích, vleky se v oblasti nikde nerozjely. V Německu, na nedalekém Velkém Javoru, se už letos lyžovat nebude, doplnila Vybíralová.

V okolí Modravy je 30 až 50 centimetrů sněhu. "Všechny okruhy jsme protahovali v úterý. Ale dnes docela dost nasněžilo, takže stopy jsou momentálně zapadané a bude to prošlápnuté jen od lidí. Budeme upravovat zase zítra na víkend," uvedla Martina Karlová z modravského infocentra. Drobně sněží od pondělka, dnes do 12:00 napadlo už deset centimetrů.

Přes týden není na Modravě moc lidí, protože zatím měly prázdniny jen děti ve vzdálenějších okresů. O víkendu se čeká opět nával. Otevřená budou okénka v pivovaru, U Kukaček a v hotelu Mádr. Starosta Antonín Schubert žádá návštěvníky, aby parkovali jen na vyhrazených parkovištích a dodržovali protiepidemická pravidla. "Hodně teď volají lidé s karavany. Na parkovišti mohou být, ale nemají tam přípojku ani toalety. Tvrdí, že jsou soběstační. Mají zásobník na vodu, generátorek i WC," řekla Karlová. V oblasti jsou upravované trasy pouze na klasiku, běžkaři na nich nemohou bruslit. Jsou hrozně frekventované a úzké, dodala.

V Českém lese u Klenčí dnes v poledne protáhli 15kilometrový horní Čerchovský okruh, dalších zhruba 20 kilometrů v Caparticích, kde je sněhu méně. Podle rolbaře Karla Smutného tam napadlo ve středu a dnes v noci asi deset centimetrů sněhu, celkem je ho tam 20 až 30 centimetrů. "Na jižní straně Čerchova to hodně slezlo, na severní starý sníh zůstal," uvedl. Kvůli dalšímu ohlášeném sněžení bude projíždět stopy i v sobotu ráno. Běžkaři najíždějí denně, o víkendu bude plno.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš / www.horydoly.cz

Štítky hory, lyže, sníh, běžecké stopy, běžecké trasy, Plzeňský kraj, běh na lyžích, jarní prázdniny, okres Rokycany, okres Klatovy, Železná Ruda, Belveder, Modrava, Hofmanka, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střediska v Plzeňském kraji čeká díky sněžení i prázdninám nápor návštěvníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.