Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na budově radnice centrálního plzeňského obvodu zavlála běloruská vlajka

, aktualizováno 8. února 2021, 9:31

Vedení centrálního plzeňského obvodu dnes ráno vyvěsilo na znamení solidarity běloruskou vlajku na budovu Úřadu městského obvodu Plzeň 3. Bude tam vlát po dobu tří dnů. Vedení obvodu se tak rozhodlo symbolicky podpořit běloruskou opozici, která už půl roku bojuje proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

"Obvod Plzeň 3 reaguje na návrh Běloruské Koordinační Rady a zvolené lídryně Svjatlany Cichanouské k vyvěšení běloruské historické vlajky, pod níž vznikl v roce 1991 nezávislý stát," řekl Miroslav Knotek. Loni v srpnu už zavlála běloruská vlajka také z budovy plzeňského magistrátu. 

„Je to symbolický akt podpory tamním obyvatelům, kteří bojují za nastolení demokracie. Chceme připomenout, že 9. února 2021 to bude už půl roku od začátku protestů v Bělorusku. Protesty tam začaly 9. srpna 2020 po prezidentských volbách, ve kterých podle režimu zvítězil Alexandr Lukašenko. Hlasování se ovšem nesměli účastnit žádní pozorovatelé a většina Lukašenkových protikandidátů byla policií před volbami zadržena,“ vysvětluje starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka (ANO) a dodává: „Náš národ bojoval za demokracii v před téměř 32 lety, a proto považujeme za důležité podpořit obyvatele v zemi, která je součástí Evropy.“

„Vlajka Běloruska – bílá s červeným pruhem – bude na budově úřadu vyvěšena od 8. do 10. února 2021. Právě bílo-červená standarda je symbolem protestů proti režimu. Oficiálně se v novodobé historii bílo-červená vlajka používala od roku 1991. Referendum pod taktovkou Lukašenka ji o čtyři roky později zakázalo a nahradilo novou, červeno-zelenou,“ vysvětluje Petr Baloun (ODS) místostarosta MO Plzeň 3.

Vedení obvodu se každoročně také připojuje k výzvě Vlajka pro Tibet formou vyvěšení tibetské vlajky. Symbolicky 10. března na výročí Tibetského národního povstání je tato vlajka umisťována na veřejné budovy s cílem poukázat na porušování lidských práv v Tibetu. „Vyvěšení tibetské vlajky chápeme nejen jako symbol, který má upozornit na porušování lidských práv v Tibetu, ale v celém světě. Je důležité si připomínat, že ve světě stále existují země, kde jsou tato práva opomíjena, jako v současné době například Barma“ doplnil Ondřej Ženíšek (TOP 09), místostarosta MO Plzeň 3.

Výzva Svjatlany Cichanouské

K projevům solidarity s běloruskými občany vyzvala nedávno na svém twitterovém účtu Svjatlana Cichanouská, která patří mezi nejviditelnější tváře běloruské opozice. V Česku se do akce zapojily i další instituce.

Výzva Cichanouské se prostřednictvím mezinárodního sdružení Občanské Bělorusko šířila do celého světa. Spolek se už více než 16 let aktivně snaží o podporu lidských práv, demokratizace a rozvoje občanské společnosti v Bělorusku. V Česku vyzval svoje členy k připojení Svaz měst a obcí.

Historickou vlajku Bělorusko oficiálně nepoužívá, ale stala se symbolem opozice. Používala se v krátkých obdobích formování běloruské nezávislosti, v letech 1918 až 1919, a při novodobé emancipaci moderního běloruského národa po rozpadu Sovětského svazu v letech 1991 až 1995.

Běloruskem zmítají od loňského léta protesty proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka, který se po srpnových prezidentských volbách znovu nechal vyhlásit vítězem hlasování. Opozice pokládá volby za zfalšované, jejich výsledky odmítla uznat i Evropská unie, která uvalila sankce na Lukašenka a jeho spolupracovníky. Lukašenko vládne zemi již od roku 1994 s podporou Ruska, požadavky opozice na svou demisi, osvobození vězněných politiků a vyhlášení nových voleb odmítá.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Bělorusko, protesty, represe, historická vlajka, radnice, MO Plzeň 3, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Plzeň, Svjatlana Cichanouská, protest, volby, lidská práva, Česko, Evropská unie, Tibet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na budově radnice centrálního plzeňského obvodu zavlála běloruská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.