Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Lidé na Aukru v lednu vydražili sběratelské a starožitné předměty za 162 milionů

Na největším českém on-line tržišti Aukro v lednu lidé vydražili sběratelské a starožitné předměty za 161,7 milionu korun. Mezi deseti nejzajímavějšími vydraženými kusy byla umělecká díla od Jana Zrzavého nebo Václava Brožíka, zájem byl o vzácné mince. Nového majitele našel i luxusní Mercedes Benz.

Žebříčku nejatraktivnějších položek vévodil v lednu právě Mercedes Benz CLS 400 D 4MATIC. Prodalo ho Centrum zajištěných aktiv ministerstva vnitra za zhruba 1,2 milionu korun.

Další z uživatelů Aukra získal za podobně vysokou sumu sadu Svatováclavských dukátů vyraženou v roce 2018 k výročí 100 let od vzniku Československa. "Jde o krásný počin Kremnické Mincovny, který má do budoucna investiční potenciál. Oproti podobné sadě z roku 2014 jich bylo vyraženo méně, a proto jsou cennější," uvedl Pavel Krejčíř z Aukra. Cena výročních dukátů podle odborníků roste. Ražby z roku 1951 mají v současnosti hodnotu už zhruba deset milionů korun.

Velkou pozornost vzbudila aukce olejomalby Slepé rameno od krajináře Václava Radimského. Přihazovalo do ní 19 lidí, 266 jich dění sledovalo. Dražitel malbu získal za 450 200 korun spolu se znaleckým posudkem s potvrzením pravosti díla. Jednalo se o třetí nejdražší prodanou položku. Čtvrtou nejdražší vydraženou věcí pak byl zlatý Švýcarský 20 Frank rok 1873, který získal nový majitel za 260 000 korun.

Aukce menší malby českého malíře Václava Brožíka "Bretoňka" se zúčastnilo 22 přihazujících, 146 lidí ji sledovalo. Vydražila se za 211 200 korun.

Na Aukru se v lednu vydražila rovněž unikátní sada plastových figurek Igráčků - Tří králů, a to za 22 200. Do aukce je věnoval výrobce her a hraček Efko v Novém Veselí na Žďársku. Výtěžek věnoval na účet Tříkrálové sbírky pořádané Charitou ČR na pomoc lidem v nouzi.

Aukro se orientuje na aukce i prodej a nákup za pevné ceny. Svou činnost portál zahájil v roce 2003, v roce 2018 pokořil hranici čtyř milionů registrovaných uživatelů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto aukro.cz

Štítky Aukro, dražba, umělecké předměty, sběratelské předměty, Mercedes-Benz, Václav Brožík, Jan Zrzavý, Ministerstvo vnitra České republiky, vznik Československa, Mincovna Kremnica, Václav Radimský, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Aukru v lednu vydražili sběratelské a starožitné předměty za 162 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.