Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňská noclehárna pro bezdomovce teď zažívala největší nápor, ubytovala všechny

Největší nápor letošní zimy má za sebou Domov sv. Františka, který je plzeňskou noclehárnou pro bezdomovce s kapacitou 45 lůžek. Ta byls zcela obsazené zejména v noci na pondělí. Žádné fronty lidí, kteří nemají střechu nad hlavou, se ale netvořily, kapacita byla dostatečná. V dalších dnech by se měla poptávka bezdomovců snižovat, protože se bude oteplovat. Další pozitivní zprávou je, že mezi bezdomovci se covid nešíří.

"Byli jsme obsazeni tak akorát, žádné fronty nad lůžkovou kapacitu jsme tu neměli," uvedl Džemal Gërbani, vedoucí zařízení, které provozuje městská charita.. Největší zima bývá po ránu. V Plzni byl dnes ráno jeden stupeň pod nulou, i když meteorologové avizovali minus osm stupňů. Teplota v noci na úterý má být ještě vyšší.

Počet bezdomovců se v Plzni pět let pohybuje kolem 400. Přibývají mezi nimi mladí a také cizinci, hlavně Slováci. Žijí hlavně na okrajích města ve stanech a provizorních přístřešcích a také v několika opuštěných budovách, řekl Gërbani.

Za celou dobu trvání pandemie evidoval domov čtyři izolované případy nakažených covidem, ale ve spolupráci s nasmlouvanými lékaři otestoval desítky bezdomovců, jen za podzim přes 30, a nikdo nebyl pozitivní. Mezi bezdomovci se zatím nic nešíří, řekl vedoucí domova.

Noclehárna je celoroční službou, v zimě je k dispozici od 18.00 do 08.00 hodin. Na ni navazuje denní centrum otevřené od 09:00 do 15:00, kde si mohou lidé nechat zadarmo vyprat oblečení nebo dostat jiné šaty, kávu, čaj, potraviny a hygienické potřeby. "Plus jsou tady sociální pracovníci, kteří jim pomáhají," řekl. Materiální pomoc včetně stanů, spacích pytlů, dek a teplého oblečení distribuují také terénní pracovníci domova.

Domov sv. Františka, jímž projde v zimě zhruba 65 bezdomovců denně, má dalších 16 lůžek v azylovém domě, kde nabízí celodenní ubytování ve dvoulůžkových pokojích. Letos odboural takzvané teplé židle, které využívaly desítky zájemců nad kapacitu noclehárny. "Z hlediska hygieny a dalších předpisů to bylo dost za hranou. A v souvislosti s covidem jsme si řekli, že tu nemůžeme mít lidi takhle namačkané," konstatoval Gërbani. Místo toho dostal domov od města peníze, aby část klientů, až 30 lidí, ubytoval v komerční ubytovně. "Aby každý, kdo má zájem o nocleh, byl přijat," řekl.

Do noclehárny může přijít člověk bez dokladů i peněz. "Sepíšeme smlouvy a začneme s ním pracovat, aby dostal zpět doklady, půjčíme mu na ně a necháme ho nocovat za drobný úklid případně na dluh a pomáháme mu řešit situaci, aby pak ze mzdy nebo z dávek byl schopen dál platit nocležné," uvedl vedoucí. Do azylového domu je třeba si podat žádost a mít doklady.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky bezdomovci, mráz, karanténa, koronavirus, pomoc bezdomovcům, domov pro bezdomovce, bezdomovec, domov, COVID-19, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská noclehárna pro bezdomovce teď zažívala největší nápor, ubytovala všechny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.