Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kadeřník nebo manikúra až domů? Zakázané to není

Pomoc, potřebuji ostříhat! Tak zní nejeden výkřik na sociálních sítích, kde lidé hledají kadeřníka, který by je přijel ostříhat až domů. Těch, kteří to umí s nůžkami je v Česku poměrně hodně, jen málo z nich má však potřebné povolení vykonávat činnost takzvaně mobilně. A to se netýká jen kadeřnic, ale například také manikérek. Za porušení přitom hrozí až miliónová pokuta.

„V loňském roce ukončilo činnost v kadeřnictví a příbuzných oborech (kosmetika, pedikúra, manikúra, apod.) 3640 živnostníků. Je to o 40 procent více než v roce před covidem," uvedla Asociace kadeřníků ČR

Podle Asociace kadeřníků ČR je u nás zhruba 70 tisíc lidí, kteří se této profesi věnují. Kvůli pandemii však museli své salóny opět zavřít. Kompenzace od státu podle nich postačí maximálně na pokrytí nájmu. Udržet si zaměstnance a uhradit například platby za energie, které jim odpuštěné nejsou, musí hradit ze svého.

„I jako majitel malého salonu, co pobírá vše, mi to vystačí pouze na nájem prostor. Mám už také rozpůjčováno kde se dá, ale netuším, jak dlouho to vydržím,“ konstatuje Richard K.

Mnoho salónu skončilo úplně, jiní se přiznávají, že hledají práci v úplně jiném oboru. Hůře jsou na tom kadeřnice, které mají před důchodem.

„Mám to do důchodu za necelých šest let. Nemít manžela a úspory, tak nevím. Naspořené peníze jsem plánovala na penzi, protože z mého důchodu bych se ani sama neuživila. Teď nevím, co dělat,“ postěžovala si například kadeřnice Blanka.

Zakázané to není

„Poskytování uvedených služeb je zakázáno pouze v provozovnách, u klientů doma to zakázané není. Je však přitom třeba brát v úvahu nařízení omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru,“ tak odpověděla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterková.

Nutné je ale dodržovat provozní řád, ve kterém mají živnostníci uvedenou docházkovou činnost. Tento řád schvaluje krajská hygienická stanice, jeho porušení může vyústit v až milionovou pokutu.

Dalo by se tak očekávat, že se těm, kteří takto dříve fungovali zakázky jen pohrnou. Opak je však pravdou. Podle kadeřnice Lucie H. jsou naopak lidé velmi opatrní a termíny často zruší.

V pondělí projedná vláda žádost o další prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii. Aktuálně stav nouze platí do pátku 22. ledna

„Už takto pracuji čtyři roky, dříve jsme měla pronajaté křeslo v salonu. Zájem o stříhání doma byl i dříve, lidé dnes nemají čas se utrhnout z práce a jít si do salonu. V poslední době se zájem samozřejmě zvýšil. Lidé hledají, kdo by jim tyto služby nabídl i v době pandemie. Nemůžu bohužel říct, že bych měla plný diář na dva měsíce dopředu. Pravidelní zákazníci se rovnou objednávají, často to ale zruší, když jsou nachlazení nebo někdo z jejich okolí. Dávají si pozor,“ vysvětluje Lucie.

Protože nepodniká v pronajatých prostorách, nemá nárok na kompenzaci. Všechna potřebná povolení má, nic neporušuje, a přesto nastávají situace, kdy musí velmi zvažovat, jestli klienta neodmítnout.

„Mám jednu zákaznici, která má čtyři děti, musí se o ně starat a do toho ještě ta distanční výuka. Manžel zase má směny v práci, které mu nepřehodí, tak tam chodím například na osmou večer a odcházím kolem jedenácté. Jenže teď vzhledem k opatřením to takto nejde, takže bojujeme s časem. Nevím, jak bych vysvětlovala policistům, že jsem po deváté hodině venku, protože jsem paní dělala hlavu,“ dodává.

Ke klientům domů jezdí i manikérka Pavla, která službu zřídila na začátku loňského roku. „Dělala jsem tuto práci jako koníček při zaměstnání a zřídila jsem si to jako vedlejší činnost. Je pravda, že v této koronavirové době je to vyhledávanější než standardně. Zájem i dříve měly hlavně maminky, které neměly hlídání nebo handicapovaní, kteří se naopak špatně do těch salónu dostávají, uvedla Pavla H.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pexels

Štítky služby, kadeřnictví, opatření, koronavirus, Česko, kadeřník, starobní důchod, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kadeřník nebo manikúra až domů? Zakázané to není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.