Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Máme intimní fotky z vaší webkamery, zaplaťte! Úřad varuje před vyděračskými e-maily

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje na svých internetových stránkách před vlnou podvodných vyděračských e-mailů, které se pokouší adresáty přesvědčit, že má útočník přístup k jejich webkameře a natočil je.

„E-maily jsou ve všech případech odeslány z podvržené adresy tak, že na první pohled vypadá, že adresát je shodný s odesílatelem. Předměty e-mailů typicky obsahují adresu příjemce a jsou nazvané 'oznámení', 'poslední varování', 'poslední upozornění' a podobně," uvedl úřad na svých stránkách.

Zprávy jsou psané relativně kvalitní češtinou. Obsahují adresu bitcoinové peněženky a požadují platbu v bitcoinech nebo eurech do 24, případně 48 hodin.

Vydírání intimními fotografiemi

Adresáta se snaží přesvědčit, že útočník má přístup do jeho počítače a že uživatele natočil na webkameru v choulostivé situaci. Vyhrožuje, že pokud nedostane zaplaceno, rozešle inkriminované video na sociální sítě a všem kontaktům v adresáři e-mailové schránky.

„Ve všech evidovaných případech se jedná o podvod, útočník nezískal přístup k vašemu účtu, ani nemá nic natočené, jedná se pouze o snahu vyděsit příjemce a přinutit ho k platbě. Zprávu doporučujeme ignorovat a smazat. V žádném případě na uvedenou bitcoin adresu peníze neposílejte," uvedl úřad.

Podobným případem se úřad zabýval už loni v dubnu, i tehdy se útočník označoval za hackera s přístupem do počítače adresáta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky NÚKIB, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, vydírání, maily, Bitcoin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme intimní fotky z vaší webkamery, zaplaťte! Úřad varuje před vyděračskými e-maily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.