Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Inspekce vyměřila obci na Klatovsku pokutu za čerpání vody nad limit

Pokutu 120 190 korun vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) obci Velké Hydčice na Klatovsku za to, že loni vyčerpala víc podzemní vody z vrtané studny, než jí dovoluje stanovený limit. Obec s 250 obyvateli měla vodoprávním úřadem povoleno čerpat ze studny maximálně 10 tisíc metrů krychlových vody za rok, to ale o 17 procent překročila, informovala dnes Jana Jandová z ČIŽP. Starosta Jaroslav Portášik řekl, že se loni sešlo několik mimořádných okolností, kvůli nimž obec odběr vody překročila. Že je to o tolik, prý v obci netušili.

Inspekce podle ředitelky plzeňského inspektorátu Petry Horčicové vyměřila obci pokutu podle zákona - 70 korun za každý metr krychlový vody odebrané nad povolené množství. Podle inspekce se obec neodvolala a sankce je tedy pravomocná, Portášik ale řekl, že se obec odvolávala. Aktuální stav musí teprve zjistit.

Povolené limity podle Horčicové chrání zdroje vody před jejich přečerpáním a je potřeba je dodržovat. "To je zvláště v posledních letech, kdy nás na řadě míst v republice trápí hydrologické sucho, velmi důležité," řekla. Nedovolený odběr odporuje vodnímu zákonu, který má chránit podzemní vody a dbát na hospodárné využívání vodních zdrojů.

Právě loňské sucho a s ním spojené problémy ale podle Portášika vedly k vyšším odběrům. Někteří lidé, kterým se vyčerpaly studny, brali loni víc vody z obecního vodovodu. Obec také pomáhala s vodou v sousedních obcích, které měly problémy se suchem, a několikrát tam vezla vodu v cisternách. "Také hasiči museli v tom suchu polít mladé stromky, které se vysázely po kůrovcem zničených stromech. Jinak by nepřežily," řekl starosta. V obci měli navíc havárii na vodovodním řadu a voda z něj unikala.

S dodržením limitu na odběr vody obec nikdy problém neměla, řekl starosta. "Odebírali jsme tak sedm až osm tisíc kubíků za rok. Loni jsme věděli, že odběr bude větší, ale netušili jsme, že o tolik. Požádáme o zvýšení limitu," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, ekologie, voda, ČIŽP, Klatovsko, Česká inspekce životního prostředí, okres Klatovy, studna, Jana Jandová, Velké Hydčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce vyměřila obci na Klatovsku pokutu za čerpání vody nad limit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.