Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet obyvatel v Plzeňském kraji mírně roste jen díky těm, kteří se přistěhují

Na území Plzeňského kraje žilo ke konci třetího čtvrtletí roku 2020 celkem 591 590 obyvatel, za devět měsíců tak počet obyvatel vzrostl o 1 691 osob. Nárůst způsobil převyšující počet přistěhovalých nad vystěhovalými o 2 084 osob. Tento trend můžeme sledovat v Plzeňském kraji již desátým rokem. Meziročně poklesl počet sňatků, rozvodů, živě narozených a přistěhovalých, zvýšil se naopak počet vystěhovalých a zemřelých.

"Nárůst počtu obyvatel byl ve všech sedmi okresech. Nejvíce obyvatel (695) přibylo v okrese Plzeň-město, naopak nejméně (4 osoby) v okrese Klatovy. Počet zemřelých převažoval nad počtem živě narozených téměř ve všech okresech regionu kromě okresu Rokycany. Tam byl počet narozených o čtyři vyšší než počet zemřelých," informovala o tom Lenka Hamouzová z Krajské správy ČSÚ v Plzni.

Za první tři čtvrtletí přišlo na svět v kraji 4 370 dětí, což je o 223 dětí méně než za stejné období předchozího roku. Zpravidla se rodí více chlapců než děvčat. Tentokrát se to potvrdilo pouze ve třech okresech kraje ze sedmi, v okrese Rokycany byl počet narozených chlapců a děvčat stejný (po 182). Holčičky převažovaly nad chlapci v okresech Domažlice, Klatovy a Plzeň-jih.

Mimo manželství se od počátku roku narodilo 2 124 dětí. Nejvyššího podílu dětí narozených mimo manželství bylo v rámci kraje dosaženo v okrese Tachov, nejnižšího naopak v Plzni.

V 1. až 3. čtvrtletí roku 2020 zemřelo v kraji 4 763 mužů a žen, tedy o dvě osoby více než za stejné období minulého roku. Nejvíce osob umírá ve věku 80–89 let (31,7 procenta) a ve věku 70–79 let (29,2 procenta). Mezi zemřelými bylo i 11 dětí, které se nedožily svých prvních narozenin.

Do Plzeňského kraje se za devět měsíců od počátku roku 2020 přistěhovalo 5 701 osob, což bylo o 1 745 osob méně než v předchozím roce, přičemž výrazný pokles přistěhovalých byl zaznamenán u cizinců. Z ostatních krajů v ČR se přistěhovalo 3 065 osob a 2 636 osob ze zahraničí. Za stejné období se z kraje vystěhovalo 3 617 osob.

V kraji se do konce září uzavřelo 2 109 sňatků, meziročně o 501 méně. Pro 74,1 procenta ženichů respektive pro 73,5 procenta nevěst to byl první sňatek. Za stejné období bylo rozvedeno 874 manželství, což je o 61 méně než za předchozí období.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Plzen

Štítky obyvatelstvo, statistika, sňatky, počet zemřelých, Plzeňský, Plzeňský kraj, svatba, manželství, Klatovy, trend, Plzeň, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel v Plzeňském kraji mírně roste jen díky těm, kteří se přistěhují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.