Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoo Plzeň přišla o známou velbloudici Josefínu

Plzeňská zoo přišla o jedno ze svých nejznámějších zvířat, dvaadvacetiletou dvouhrbou velbloudici Josefínu. Chovatelé ji museli kvůli velmi špatnému zdravotnímu stavu utratit. Josefína byla prvním odchovaným velbloudem v zoo Plzeň, narodila se 1. března 1997, řekla dnes Miroslava Palacké ze zoo.

Josefína odchovala dvě mláďata. "Její zdravotní stav byl několik let stabilní až do letošního jara. Vždy trochu obézní Josefína začala nenadále velmi rychle hubnout a postupně přestala přijímat potravu," popsala Palacká. Vyšetření krve odhalilo selhání ledvin. Veterináři nasadili léky a infuze, ale stav zvířete se dál horšil, zoo proto rozhodla o utracení. "Při pitvě a následném histologickém vyšetření bylo odhaleno mnoho dalších neléčitelných onemocnění spojených prakticky se všemi vnitřními orgány," řekla Palacká.

Chov velbloudů jednohrbých a dvouhrbých má v plzeňské zoo tradici od 50. let minulého století. Velbloud je jedním ze zvířat v plzeňském městském znaku, a proto nesmí chybět ani v městem zřizované zoologické zahradě. Novodobý chov velbloudů dvouhrbých začal v roce 1994 příjezdem samce Haštala a samic Goldie a Gappy. Josefína se narodila o tři roky později, od té doby se v Plzni narodilo kolem 20 velbloudů.

Mezi návštěvníky zoo byla oblíbená, vozila děti na hřbetě. "Její milá a klidná povaha těšila návštěvníky i v posledních letech, kdy již dožívala v klidu se svým stádem a návštěvníci se s ní mohli setkat během komentovaného krmení," dodala Palacká.

Autoři | Foto Zoo Plzeň

Štítky ČR, příroda, zvířata, zoo, Plzeň, Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Plzeň přišla o známou velbloudici Josefínu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.