Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Velký plzeňský betlém má už přes 800 figurek a je k vidění v mázhauzu radnice

Tradiční Velký plzeňský betlém čítající 800 figurek nejrůznějších druhů i velikostí od různých autorů je už k vidění v mázhauzu plzeňské radnice na náměstí Republiky. Od soboty 12. prosince začne na stejném místě provozovat svoji činnost také oblíbená vánoční pošta s "ježíškovskými" razítky.

Betlém vznikl už v roce 2000, kdy hlavní postavy Marie, Josefa a Ježíška a postavy Tří králů vyrobili studenti. Postupem času se vytvořila tradice každoročního stavění betlému stále se rozrůstajícího o nové postavy putující do Betléma. Tyto figurky tvořili obyvatelé Plzně i jejího okolí. Do betlému lidé postupně přidávali sv postavičky vyrobené z libovolného trvanlivého materiálu, jako je dřevo, sádry, modurit, keramika nebo pomocí jiné trvanlivé technologie. Soška by měla být zhruba dvacet centimetrů vysoká a měla by představovat svého autora.

FOTOGALERIE: Velký plzeňský betlém

Pondělí, 7. prosince 2020, 22:16

FOTOGALERIE: Velký plzeňský betlém
FOTOGALERIE: Velký plzeňský betlém

Lidé vytvářejí z figurek celé rodiny. A není výjimkou, že když se rodina rozroste, vyrobí autoři podle nového člena rodiny další postavičku a do betléma ji příští rok přidají. Kvůli epidemii letos město vyzvalo k výrobě figurek jen mateřské školy, které mohou dodat děti do městského infocentra vedle radnice do 12. prosince.

Vánoční pošta zahájí činnost v sobotu. Otevřená bude do 22. prosince denně včetně víkendů od 10:00 do 16:00 hodin. Vánoční pošťák bude rozdávat "ježíškovská" razítka na dětská přání a prodávat vánoční pohledy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Betlém, Velký plzeňský betlém, výroba figurek, vánoční pošta, radnice, rodina, Ježíšek, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký plzeňský betlém má už přes 800 figurek a je k vidění v mázhauzu radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.