Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pořád jsme doufali, že trhy budou, říkají prodejci

Pozdě, ale přece! Adventní trhy už nedomyslitelně patří k vánoční atmosféře západočeské metropole. Letos jsou však trochu jiné, stánků je méně a chybí zvonička, kde jste si mohli pro štěstí zazvonit na zvonek. Také svařené víno a další dobroty si musíte vzít s sebou. Trhovci nám potvrdili, že stále věřili, že se situace zlepší a budou zde moci prodávat své výrobky, zrušení trhů by pro ně znamenalo citelné ztráty.

Původně měly trhy začít už 23. listopadu, kvůli koronavirové situaci se však stále vedly debaty, zda vůbec budou. Kvůli opatřením museli Plzeňané oželet jarní Velikonoční trhy, říjnové Havelské trhy i listopadové Martinské.

„Budou menší. Na náměstí Republiky postavíme jen osm desítek stánků, což je zhruba o třicet čtyřicet procent méně než v minulých letech,“ uvedl organizátor trhů Jaroslav Strohschneider. Zároveň dodal, že trhy potrvají od 5. do 23. prosince a budou veřejnosti otevřené od 10 do 20 hodin.

„Na trzích jsme tu už desátým rokem, možná déle. Máme hlavně svařák a moravská vína. Letos zde máme jen dva stánky, vždy jsme mívali tři. Pořád jsem věřil, že se to otevře, když trhy nejsou, tak přicházíme všichni o peníze, proto jsem rád, že se to takto povedlo,“ říká Josef Felgr mladší.

Jinak mluví Renata, která je zde se svým stánkem teprve podruhé. Dle jejích slov byla z celé situace ohledně covidu-19 už unavená. „Upřímně mi to už bylo úplně jedno. Ale samozřejmě jsem ráda, že nakonec mohou být. Myslím, že to jsou jedny z mála trhů, které letos vůbec jsou a jezdí sem i lidé z Prahy. Je dobře, že jsou i když v menší podobě,“ konstatuje trhovkyně.

Co do rozsahu patří plzeňské trhy k největším vícedenním akcím tohoto druhu v republice, kvůli nim sem dokonce sousední Němci pořádali zájezdy. A není se čemu divit, pravidelně jsou totiž označovány za jedny z nejkrásnějších trhů v zemi i Evropě. My se na ně zašli podívat v sobotu kolem poledne a už v tuto dobu zde bylo zhruba 200 lidí.

Nejvíce se tvořily fronty na hřejivý svařák, snad každý také chtěl fotku u vánočního stromku, který byl neustále v obležení rodin s dětmi. Velké oblibě se také těší dřevěný betlém s figurami v životní velikosti, které pro Plzeň ho vytvořil řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku. Poprvé byl tento betlém na plzeňských adventních trzích umístěn v roce 2013 a od té doby se každý rok o několik figur rozroste. 

„Jsem ráda, že nakonec ty trhy máme. Chodím sem s vnoučaty každý rok. Vždy nakoupíme nějaké drobnosti,“ říká paní Alena. „Chodím se na trhy vždy podívat, ale vzhledem k tomu co se děje, bych asi přežil, kdyby jeden rok nebyly,“ komentuje další návštěvník trhu.

Na náměstí se také objevil populární kolotoč, který pracovníci několikrát denně dezinfikují. Prodejci mají vzorně nasazené roušky, mezi návštěvníky ji měl asi každý druhý. Podle hygieniků je však na místě si ústa chránit, byť je to možná nepohodlné.

Shlukování většího počtu osob, jejich vzájemný blízký kontakt bez ochranných prostředků je silně rizikovým a nezodpovědným chováním. Chápu, že trvající restrikce jsou nepříjemné, ale představují zásadní možnost zpomalení a kontroly současné epidemie,“ uvedl ve svém prohlášení ředitel krajské hygieny Michal Bartoš.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky trhy, Plzeň, Vánoce, adventní trhy, trhovci, prodej, stánky, svařené víno, Krajská hygienická stanice, Evropa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořád jsme doufali, že trhy budou, říkají prodejci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.