Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEHLED: Dneškem se uvolňují některá protiepidemická opatření. Restaurace i obchody mohou otevřít

Česká republika se od dnešního dne přesunula ze čtvrtého do třetího stupně rizika. Mírnější protiepidemická opatření schválila vláda v neděli. Všechny provozovny služeb, obchody, nákupní centra a restaurace smí otevřít. Noční omezení volného pohybu skončí. Školy přejdou do třetího stupně až od 7. prosince.

Restaurace

Stravovací zařízení, která dosud mohla prodávat jídlo jen přes okénko se otevřou. Otevírací doba bude jen mezi šestou hodinou ranní a desátou večerní. Podniky budou smět naplnit kapacitu na polovinu. U stolu mohou sedět nanejvýš čtyři lidé.

Omezení volného pohybu osob a pití alkoholu venku

Po dnešní jedenácté hodině večerní už budeme moci bez problémů ven. Noční zákaz vycházení v době od 23:00 do 04:59, který platil ve čtvrtém stupni, už je pasé. Skončil i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech.

Otevření obchodů

Všechny obchody mohou být otevřeny bez výjimky. Ruší se zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Stále ale platí omezení počtu osob v obchodě. Jeden zákazník bude mít pro sebe patnáct metrů čtverečních nebo musí dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Zkoušené oblečení nebo obuv musejí být v karanténě minimálně 24 hodin. Ve velkých nákupních centrech zůstanou zavřené dětské koutky, v jídelních prostorech je možné fungování jen prostřednictvím výdejních okének.

Prodej kaprů je povolen

Prodej kaprů je povolen jako prodej lokální potraviny za dodržení pravidel pro venkovní trhy. Obsazeno může být jen každé druhé stanoviště pro stánek s minimálním rozestupem čtyři metry. Zakázán je prodej občerstvení ke konzumaci na místě. Za dodržení opatření bude možný i venkovní prodej vánočních stromků.

Návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních

Zákaz návštěv uvnitř zařízení sociálních služeb platí i nadále, kromě vymezených výjimek. Omezené jsou návštěvy ve zdravotnických zařízeních.

Úřady a firmy

Stále platí omezení úředních hodin. Úřady mají přijmout organizační a režimová opatření, která sníží riziko nákazy. U výrobních nebo skladových provozů je nutné dodržovat zpřísněná opatření. Doporučeno je testování zaměstnanců, a to i u kancelářských provozů, kde je doporučena práce z domova.

Lidé smí opět do kadeřnictví

Provozovny, které nabízí služby mohou otevřít za zvýšených hygienických opatření. V případě kadeřnictví, kosmetiky nebo pedikúry a manikúry platí omezení počtu osob.

Provoz mohou obnovit i tatérská a piercingová studia nebo fotografické služby. Na fotografování si lidé budou moci roušku sundat. Zaměstnanci musí používat ochranu dýchacích cest. Zákazníci pak roušku, pokud je to možné.

Ubytovací služby

Ubytování je nově bez omezení. Roušky jsou ale povinné pro personál i hosty. U vchodu a na recepci musí být k dispozici dezinfekce. V platnosti jsou zvýšená hygienická opatření.

Kasina a herny

Otevřeny mohou být herny a kasina. Pouze ale v čase od 6:00 do 22:00. Obdobně jako u restaurací tu budou být jen usazení hosté, u stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé a obsazenost může být do poloviny kapacity.

Hromadné akce uvnitř a venku

Z původního omezení na šest osob se limit zvyšuje na 50 lidí venku a deset uvnitř.

Svatby, pohřby a bohoslužby

Bohoslužeb, pohřbů a svateb se může účastnit maximálně 30 osob. To je o polovinu více než ve čtvrtém stupni.

Po šesti týdnech otevřou galerie a muzea

Muzea a galerie mohou být zaplněna jen do čtvrtiny své kapacity. Na hradech a zámcích mohou být prováděny nejvýše desetičlenné skupiny. Pro divadla a kina se nic nemění. Diváci by mohli přijít do hlediště až s přestupem země do druhého stupně.

Výstavy a zoologické zahrady

Otevřít se dnes mohou také výstavy, veletrhy i zoologické zahrady. Po celou dobu návštěvy budou muset mít návštěvníci roušky a nutné je i dodržování alespoň dvoumetrových rozestupů. Může být využita čtvrtina kapacity areálu, povoleny jsou skupinky maximálně deseti osob.

Covid poznamenal i sex byznys. Některé holky šly za nákup, říká zakladatelka Rozkoše bez rizika

Hana Malinová po sametové revoluci pochopila, že otevřením hranic se rozběhne sexuální byznys a s ním i riziko šíření pohlavních chorob. Založila proto v roce 1992 občanské sdružení Rozkoš bez rizika. Právě její organizace se během třiceti let...

Sport

K profesionálním soutěžím, které už povoleny jsou, se dneškem přidají také amatérské. Oboje stále bez diváků. Otevřou se i vnitřní sportoviště pro individuální sporty. Nesmí tu být ale více než deset osob. Venku se dosavadní limit šesti osob zvýší. Sportovat budou moci dva týmy nebo skupiny.

Bazény a welness

Dveře dnes otevřou také bazény, fitness a welness centra. Maximální kapacita na jednu osobu je patnáct metrů čtverečních. Skupinové aktivity jsou povoleny jen pro deset osob. U fitness je nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy. Výjimku má trenér a klient. Ve welness centrech platí zákaz saunových ceremoniálů nebo parních saun.

Školy se přesunou do třetího stupně až v pondělí

Dnešní rozvolnění se škol netýká. Pro ně bude platit až od pondělí 7. prosince. Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách platí střídavá prezenční výuka po týdnech. Do poslucháren se budou moci vrátit také studenti prvních ročníků vysokých škol. Ve skupině jich ale nemůže být víc než dvacet.

Roušky

Povinnost mít zakryté dýchací cesty zůstává ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.

Premiér Babiš požádá o prodloužení nouzového stavu.

Česko bude pravděpodobně i během Vánoc na třetím stupni protiepidemického systému PES, řekl to šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Pokládá tak za logické, aby vláda požádala Sněmovnu o co nejdelší prodloužení nouzového stavu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) požádá kabinet o prodloužení stavu nouze o maximálních 30 dní. Současný nouzový stav platí do 12. prosince.

Vzhledem k tomu, v jaké části roku jsme, by bylo jednodušší prodloužení o 30 nebo 21 dní, abychom se dostali za Nový rok,“ vysvětlil Hamáček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky rozvolnění, opatření, restaurace, galerie, služby, obchody, centra, PES, třetí stupeň, vláda, školy, obchod, Česko, rouška, návštěva, Andrej Babiš, Jan Hamáček, ČSSD, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Dneškem se uvolňují některá protiepidemická opatření. Restaurace i obchody mohou otevřít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.