Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé během pandemie nakupovali zvířata jako diví, malé hlodavce i třeba chameleony

Tržby jako o Vánocích, shodují se provozovatelé obchodů s chovatelskými potřebami. Zatímco vládní opatření uzavřela řadu prodejen, právě tyto mohly nadále fungovat. Některé vzali lidé útokem, navštěvovali je místo uzavřené ZOO, nakupovali potřeby pro své mazlíčky nebo si rovnou nějakého odnesli. Někteří provozovatelé dokonce hlásí, že drobní mazlíčci jsou permanentně vyprodaní.

Zájem o adopci psů z útulku v době pandemie enormně vzrostl a stejný nápor zažívají také zverimexy, které mohly s jistými omezeními dále fungovat. Za pravdu nám dává také největší prodejna chovatelských potřeb v Plzni.  

„Mohu potvrdit, že jsme během první i druhé vlny pandemie zaznamenali tržby srovnatelné s vánočním obdobím. Těžko říct, co je u lidí nejpopulárnější, teď se mimořádně setkáváme s obdobím, kdy je velký zájem o všechny živočichy ať už jde o malého křečka, želvu nebo například chameleona. Je znát, že lidé tráví více času doma i s dětmi, kterým pak tato zvířata pořizují nebo chtějí přilepšit těm, co už doma mají,“ vysvětluje manažer prodejny Super zoo Zdeněk Polák.

Hlídat počty zákazníků museli také v prodejně Zoomarket Čech na Doubravce. „U nás byl vstup omezen na maximálně dvě osoby, přesto chodilo mnoho lidí hlavně pro rybičky, protože se zaměřujeme na akvaristiku. Drobní mazlíčci jsou permanentně vyprodaní,“ říká Lenka Slavíčková.

Jsme národ pejskařů, mnozí si ale neumí psa správně pořídit

Říká se o nás, že jsme národ pejskařů. Jenže pořizovat psy si často neumíme. Pak vítězí prapodivné online inzeráty a nového čtyřnohého mazlíčka si lidé mnohdy převezmou na parkovišti před obchodním domem. Často i bez smlouvy. Tím tak nevědomky...

Jinak to vidí Pavel Vrba z Přeštic, který už se už 27 let věnuje prodeji a péči o akvarijní ryby.

„U nás to nebylo ani tolik o tom, že by si lidé chtěli pořídit zvíře. Nemohli pořádně do jiných obchodů nebo do ZOO, tak se přišli sem k nám alespoň podívat, aby neseděli doma,“ konstatuje majitel AQUA ZOO Vrba.

Velký zájem je také o útulky

Pro provozovatele psích a kočičích útulků přinesla pandemie také nějaká pozitiva. Například psi nejsou tolik ve stresu a netrpí zažívacími obtížemi, když jim lidé i přes zákaz nosili nějaké ty pamlsky. Desítky z nich také snáze nalezli domov, když lidé zjistili, že mohou více pracovat z domova a zvládnou péči o čtyřnohého svěřence.

„To pořízení může být plus, že mají majitelé dlouhou dobu na to se s těmi pejsky sžít a věnovat se jim úplně na maximum. To je plusové. Ale přesně také tam může být to mínus, že je to napadlo proto, že nemají co dělat a nudí se. A to může být naopak zase špatně, že to neodhadli a zjistí, že je ta hračka za chvilku přestane bavit," popisuje Martin Kuna ze Spolku pro ochranu zvířat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pexels

Štítky pandemie, koronavirus, obchody, zvířata, potřeby, útulky, zoologická zahrada, Vánoce, chameleoni, pes, Pavel Vrba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé během pandemie nakupovali zvířata jako diví, malé hlodavce i třeba chameleony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.