Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hra na lovce pokladů je tu s námi 20 let, svou kešku přidala i policie

Víte, co je geocaching? Dalo by se říct, že jde o mix turistiky a sportu. Hledání ukrytých předmětů, takzvaných kešek probíhá pomocí GPS, kdy znáte jen souřadnice, kde je poklad ukryt. To v sobě mísí jak vzrušení z dobrodružství, tak i nutkání neustále objevovat. V současnosti je na světě kolem tří milionů těchto schránek, jednu můžete nalézt i v centru Plzně, kterou zde ukryli městští strážníci.

Keška nemusí být nutně na naší planetě, vesmírný turista Richard Garriot v roce 2008 uložil schránku přímo na Mezinárodní vesmírné stanici. A není to jediný Garrietův kousek, schránku s pokladem se mu dařilo uložit i v podmořské laboratoři NASA, která leží na dně Indického oceánu

Chcete se stát geocacherem? Pak není nic jednoduššího než se zaregistrovat na webovém portálu Geocaching.com, kde získáte souřadnice ukryté schránky. Uvnitř pak naleznete notes, kde se podepíšete, zároveň si můžete některý z předmětů nechat na památku, musíte však něco naopak vložit. Krabičku neodnášíte a opět ji zamaskujete. Tato kratochvíle je velmi populární, a to i mezi policisty. Jedním z nich je i Markéta Hazrdová z Odboru analýzy a prevence kriminality Městské policie Plzeň a Martin Matula z Dopravní skupiny.

Výsledkem je tedy prvotina městské policie zasazená do lokality centra města. Čas ukáže, jestli byli úspěšní a keška se bude líbit. Hry se může zúčastnit kdokoliv, od nejmladších po nejstarší, má motivovat a učit. Můžete si vychutnat radost z pohybu v naší metropoli a svoji schopnost orientace. Základním principem je, aby lidé formou hry projevili určitou činnost a zjistili důležité a zajímavé věci o městské policii,“ vysvětluje Hazrdová.

Hledači si v tuzemsku říkají kačeři. Tím úplně prvním, kdo kešku ukryl, byl Američan Dave Ulmer, který v roce 2000 uložil ohořelý kyblík se starými kazetami a plechovkou od fazolí. Pokud se vydáte do Oregonu najdete ji na souřadnicích N 45° 17.460 W 122° 24.800

Stejně jako u jiných skrýší i zde byste se měli zapsat do přiloženého notýsku a schránku neodnášet. Geocaching je tu s námi už dvacet let, zajímavostí je například keška ukrytá ekology z jižních Čech, kteří využívají hledače, aby pomáhali narušovat povrch v pískovnách, kde žijí pískomilné druhy rostlin a živočichů. Jedním z těch, kteří vyrážejí na „lov“ je i Petr Zajíček s manželkou.

Zrovna jedna z posledních byla keška u malé kapičky v polích. Blízko od bydliště, ale asi bych si to místo na výlet nevybral. Takhle jsme vyrazili i s dětmi a bylo to úžasné. Skrýš nápaditá a skvěle vymyšlená, ale to místo mělo neuvěřitelný genius loci," popisuje Zajíček.

A o to právě jde, poznat zajímavá místa nejen v celé republice, ale například také zajímavá zákoutí města, kde žijeme. Skrytá místa můžeme nalézt po celé světě a na všech kontinentech včetně Antarktidy. Není překvapením, že jedinou zemí, kde nenajdete ani jednu kešku je Severní Korea.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky geocaching, Plzeň, Richard Garriott, obecní policie, NASA, Mezinárodní vesmírná stanice, Indický oceán, Severní Korea, Antarktida, Oregon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hra na lovce pokladů je tu s námi 20 let, svou kešku přidala i policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.