Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plzeňané nezůstali lhostejní k dění kolem sebe a pomohli mírnit šíření nákazy, říká primátor Martin Baxa

PR článek

Nastává doba adventu a blíží se nejkrásnější svátky roku. I když stejně jako v minulých letech stojí na náměstí Republiky vánoční strom a ulice zdobí krásné osvětlení, asi všichni si uvědomujeme, že tyto dny a týdny jsou letos bohužel jiné. Poznamenává je řada opatření, která se nás přímo dotýkají a zasahují do našich životů. Společně prožíváme náročné koronavirové období, které, jak pevně věřím, již odeznívá, říká primátor města Martin Baxa.

Jaké slovo podle vás vystihuje současnou situaci? Samozřejmě kromě slov, jako jsou covid, pandemie, opatření a podobně.

Pro mě osobně je to slovo solidarita. Jsem hrdý na to, že se právě solidarita v Plzni naplno projevila nejen při jarní vlně, ale i nyní. Těší mě, že Plzeňané nezůstali lhostejní k dění kolem sebe, pomohli svou disciplínou a dodržováním restrikcí mírnit šíření nákazy, zapojili se jako dobrovolníci i pomocníci v sociálních službách, v nemocnicích a jinde. Díky tomu vím, že se na sebe můžeme spolehnout a těžší chvíle zvládneme. Moc bych si přál, aby v Plzeňanech tato slova probudila naději, aby povzbudila. A moc bych si také přál, abychom v našem snažení a v disciplíně vydrželi. Díky tomu se rychleji vrátíme k běžnému životu, který možná nově začneme přijímat s větší vděčností.

Všichni věříme, že se advent už ponese ve znamení zklidnění pandemie. Věnujete se tématu koronaviru v posledních měsících hodně?

Ano, je to opravdu hlavní téma, které řešíme, a to denně. Dopadá do různých oblastí našeho života. Snažíme se ty dopady na občany, firmy, městské organizace i další subjekty minimalizovat. Vnímáme, že jsou stále tou nejzranitelnější skupinou senioři. I proto jsme opět spolu s Mezigeneračním a dobrovolnickým centrem TOTEM zprovoznili linku pomoci. Lidé, především senioři, kteří potřebují nakoupit, vyvenčit psa, vyzvednout léky nebo pomoci s jinými neodkladnými záležitostmi, mohou volat na telefonní číslo 374 790 399, a to ve všední dny vždy od 9 do 15 hodin. Zapojeno je více než 130 dobrovolníků, linka denně vyřídí desítky požadavků.

Město také hledalo spolu s Fakultní nemocnicí Plzeň pomocníky do sociálních zařízení a nemocnice. Jak lidé zareagovali na vaši výzvu?

Výzva vyvolala až nečekanou vlnu zájmu. Jen za první dva dny od zveřejnění se přihlásilo přes sto lidí na různé pozice a čísla dál rostou. Město Plzeň všechny eviduje, jmenné seznamy předává do fakultní nemocnice a organizacím, které zájemce kontaktují s konkrétními nabídkami, pokud je třeba. Před pár dny přišlo přímo poděkování z fakultní nemocnice, díky výzvě do ní nastoupilo několik pomocníků se zdravotnickým vzděláním. I já bych chtěl tímto poděkovat Plzeňanům za nabídku pomoci. Ukazuje se, že jsou v nás stále lidskost a solidarita, které se projevily už na jaře.

Plzní proběhla ale i další výzva nazvaná #spoluproplzen. O co šlo?

Spolu s iniciativou Musíme si pomáhat v Plzni jsme se rozhodli podpořit plzeňské subjekty, do jejichž činnosti zásadně zasáhla jarní opatření při pandemii koronaviru. Spustili jsme proto kampaň #spoluproplzen oslovující Plzeňany i návštěvníky města. Součástí projektu byla soutěž o zajímavé ceny. V principu šlo o to, že lidé mohli během září a října sbírat razítka na hrací kartu, a to za útratu vyšší než 100 korun v zapojených plzeňských restauracích, kavárnách, bistrech nebo kulturních a turistických institucích a tím dané místní podniky a subjekty podpořili. Rádi bychom tento projekt zopakovali, jakmile to situace dovolí a opět se zařízení otevřou v normálním režimu. 

Co dalšího jste připravili?

Plzeň začátkem listopadu spustila svůj oficiální informační web o koronaviru. Občanům v přehledné a intuitivní formě poskytuje základní informace, souhrn platných opatření, odkazy na nejdůležitější kontakty i praktické rady. Adresa webu je: koronavirus.plzen.eu. Lidé se na něj dostanou i z oficiálních stránek webu města www.plzen.eu kliknutím na červený box v pravé spodní části strany, stejnou cestou se k webu připojí i ze stránek městských obvodů a Bezpečné Plzně. Rozhodli jsme se jej připravit a spustit proto, že jsme cítili, že musíme občanům nabídnout k tématu koronaviru v Plzni přehlednější zdroj informací. Zásadně totiž narostl obsah a stále roste počet různých platných či upravovaných a aktualizovaných vládních opatření, odkazů a podobně, v nichž se člověk ztrácí. Potřebovali jsme řešení, jak Plzeňana nezahltit desítkami odkazů, ale naopak, jak mu hledání informací usnadnit. A to se podařilo. V souvislosti s novým webem jsme zřídili i e-mailovou adresu koronavirus@plzen.eu, kam lidé mohou posílat své dotazy, na něž nenajdou odpovědi na „covid stránkách“ Plzně.

Jsou i další příklady, jak se snaží město pomáhat?

Ano. Nejen ty velké koncepční, kdy se snažíme pomoci živnostníkům, občanům v nouzi či zařízením sociálních služeb. Jde i o menší příklady. Třeba několik našich zaměstnanců se zapojilo do pomoci krajské hygieně, absolvovalo proškolení a pomáhá s trasováním. Stejně tak s trasováním pomáhají také někteří zaměstnanci Městské policie Plzeň.

Pane primátore, máte nějaký vzkaz pro občany?

Ano. Zní: Společně to zvládneme. Děkuji všem za to, že dodržují nařízená opatření, čímž chrání sebe i své blízké a přispívají k tomu, že se situace začíná uklidňovat. Věřím, že společnou sounáležitostí, solidaritou, ochotou pomáhat a snahou být dobrým člověkem můžeme ovlivnit to, co přijde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky primátor Martin Baxa, primátor Plzně, advent, přání občanům, Martin Baxa, primátor, Plzeň, COVID-19, nemocnice, Náměstí republiky, pandemie covidu-19, Fakultní nemocnice Plzeň, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané nezůstali lhostejní k dění kolem sebe a pomohli mírnit šíření nákazy, říká primátor Martin Baxa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.