Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeň bude mít tradiční vánoční trhy, na náměstí Republiky už stojí 85 stánků

Už v neděli večer začala společnost organizující tradiční vánoční trhy navážet a rozmisťovat na plzeňské náměstí Republiky prodejní stánky. Dnes jich je tam už 85. Pořádání venkovních vánočních totiž v neděli svým rozhodnutí umožnila vláda od 3. prosince. Plzeňské adventní trhy jsou svým rozsahem jedny z největších v Česku.

„Bude to veliká komplikace, ale snažíme se udělat trhy, aby byly co nejlepší,“ řekl Emil Procházka z pořadatelské společnosti PROSTR SERVIS. Podle jeho slov obvykle trvala technická příprava adventních trhů nejméně deset dní nabitých prací. Plzeň je tak jedním z mála měst, kde se Adventní trhy budou konat. V minulosti přijížděly do Plzně kvůli trhům také zájezdy například z Německa nebo z Prahy.

„Jsem rád, že provozovatelé trhů i samotní trhovci přes obrovskou nejistotu i na základě našeho přání věnovali energii přípravě trhů a nedělní jednání tak již mohla proběhnout pouze ve smyslu, v jaké podobě, a s jakými opatřeními se trhy uskuteční. Věřím, že nutná omezení v podobě menšího počtu stánků, chybějícího programu i absence oblíbené zvonice si všichni vynahradíme skvělou předvánoční atmosférou,“ uvedl starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka (ANO). Zároveň vyzval návštěvníky trhů, aby dodržovali všechna platná hygienická a bezpečnostní opatření.

Adventní trhy se uskuteční od 5. do 23. prosince vždy od 10 do 20 hodin. K dispozici bude 85 stánků, což je zhruba 65 procent obvyklého počtu, na který jsou Plzeňané zvyklí. Trhy nebudou ochuzeny ani o oblíbeného ponocného, který každý den odtroubí sedmnáctou a osmnáctou hodinu.

„Veškeré teplé nápoje budeme prodávat s sebou v kelímku s víčkem a pochutiny jako palačinky, trdelníky, čertíky v lokši, párky či klobásy nebudeme podávat na táccích, jak jsou Plzeňáci zvyklí, nýbrž budou zabalené,“ informuje Jaroslav Strohschneider, organizátor trhů na náměstí Republiky. „Chtěl bych poděkovat vedení města i centrálního obvodu za obrovskou morální podporu v naší snaze trhy i tento rok zorganizovat,“ doplnil.

„Rozhodnutí, zda trhy pořádat či nepořádat, nebylo jednoduché a vnímám obrovské podnikatelské riziko jejich provozovatelů,“ sdělil Petr Baloun (ODS), místostarosta MO Plzeň 3. „Proto jsem rád, že provozovatelům můžeme pomoci zakoupením vstupenek na velmi oblíbený kolotoč, kterými v rámci mikulášské nadílky obdarujeme děti v našich mateřských školkách,“ dodává.

Ještě před rozhodnutím o uspořádání trhů se jako první na základě společné dohody vedení města Plzně, biskupa plzeňského a vedení centrálního městského obvodu objevil na náměstí Republiky již v pátek tradiční plzeňský betlém.

„Již úspěch jednání o spolufinancování betléma mne zalil optimismem a nadějí, která se nyní naplnila. Dobrá věc se podařila a my se všichni společně těšíme, že si vánoční atmosféru spolu s rodinami na trzích užijeme,“ doplnil Stanislav Šec (KDU-ČSL), místostarosta MO Plzeň 3.

„Organizátorům trhů chceme vše usnadnit a maximálně pomoci, a proto na mimořádné Radě MO Plzeň 3 budeme jednat o krocích, kterými bychom pomoc naplnili.,“ prozradil Ondřej Ženíšek, místostarosta MO Plzeň 3.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Šebo, MO Plzeň 3

Štítky adventní trhy, Náměstí Republiky, stánky, trhovci, tradiční trhy, Plzeň, Česko, Emil Procházka, Německo, Praha, Stanislav Šec, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň bude mít tradiční vánoční trhy, na náměstí Republiky už stojí 85 stánků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.